Великобритания оповести днес първия си търговски успех след Брекзит - сключване на споразумение за свободна търговия с Япония. Най-трудното обаче предстои, имайки предвид текущите тежки преговори, най-вече с ЕС, отбелязва Франс прес.

Извън ЕС, Великобритания се надява да осъществи визията за "Глобална Британия" на архитектите на Брекзит, сред които е и премиерът Борис Джонсън, и да сключи потенциално по-изгодни споразумения с отделни страни, чрез които да замени договорените от ЕС. САЩ оглавяват списъка.

АФП прави преглед на споразуменията, по които се преговаря:

С Европейския съюз

Това са най-амбициозните преговори, които Лондон води в момента, тъй като на основния партньор ЕС се пада около половината от външната търговия на Великобритания.

Британската икономика е много тясно свързана с икономиката на континента, независимо дали се отнася за промишленост, хранителни продукти или финанси.

Целта е да се сключи широкообхватно търговско споразумение, което да позволи да се запази гладкият стокообмен без мита и да влезе в сила от 1 януари 2021 година след края на преходния период.

Преговорите не напредват и напрежението достигна връхната си точка тази седмица заради желанието на Лондон да преразгледа някои точки от документа за напускане на ЕС, подписан в края на 2019 година.

Премиерът Борис Джонсън си даде срок до средата на октомври за постигането на съгласие за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел. Ако това не стане, Великобритания ще се отправи към Брекзит без търговско споразумение.

Със САЩ

Това е другото важно споразумение, което Лондон от самото начало искаше да сключи по същото време, когато и с ЕС. То се ползва с подкрепата на президента Доналд Тръмп. Борис Джонсън даде повод за задоволство на Вашингтон от дипломатическа гледна точка, след като реши да изключи китайския гигант Хуавей (Huawei) от 5Джи (5G) мрежата си.

Преговорите обаче вървят бавно и изглежда трудно да се постигне положителен развой преди президентските избори в САЩ през ноември.

Новите конфронтации между Лондон и Брюксел са пречка. Председателката на Камарата на представителите от Демократическата партия Нанси Пелоси предупреди, че няма да има никакъв шанс за споразумение, ако Лондон наруши международния договор за Брекзит.

С Австралия и Нова Зеландия

Официалните разговори с тези две страни започнаха през последните месеци и Лондон се надява да постигне с всяка от тях споразумение за свободна търговия, което да покрива 80 процента от търговията през идните три години.

С Канада, Египет, Мексико, Сингапур, Турция, Алжир

Великобритания обсъжда с тях възпроизвеждането на двустранна основа на споразуменията, от които се възползваше като страна членка на ЕС. Засега обаче няма резултати.

Сключени споразумения

С Япония

Принципното споразумение, което бе обявено днес и предстои да бъде подписано, е най-важното за Великобритания, сключено след излизането на страната от ЕС на 31 януари.

То копира споразумението между ЕС и Япония, влязло в сила миналата година, но с допълнителни облаги, най-вече при мобилността на хората и износа на хранителни продукти.

Великобритания ще се възползва от значително понижаване на митата за износа на свинско и говеждо месо, както и при вноса на японски авточасти.

Лондон уточнява, че постигнатото споразумение с Япония е важен етап от присъединяването към Транстихоокеанското партньорство, което обединява страни от Азиатско-тихоокеанския регион и от американския континент.

С Южна Корея, Швейцария, Израел, Мароко, Тунис

Великобритания е сключила търговски споразумения с тези страни, които ще влязат в сила от 1 януари и ще заменят договореностите, от които страната се ползваше като част от ЕС.