Обединеното кралство обяви във вторник нов глобален тарифен режим след Брекзит, който да замени досегашните външни мита на Европейския съюз, като запази мита от 10% за автомобилите, но намали налозите върху вноса на веригите за доставки за близо 30 млрд. паунда, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

След десетилетия на спазване на търговската политика на ЕС, Великобритания търси споразумения за свободна търговия с останалите страни по света и се стреми да сключи сделки до 2022 година, покриващи 80% от общата британска търговия.

Новият тарифен режим, който ще се прилага от януари 2021 г., отбелязва отказ от това, което някои официални представители на Обединеното кралство определяха като твърде сложна система на ЕС, причиняващ застой на Великобритания, докато преговаря за търговски споразумения както със Съединените щати, така и с европейските властимащи в Брюксел.

Великобритания заяви, че митническият режим, известен като Глобални тарифи на Обединеното кралство, ще бъде по-опростен и по-евтин от Общите външни тарифи на ЕС. Този режим ще се прилага за страни, с които Обединеното кралство няма споразумение и той ще премахне всички тарифи под 2 на сто.

"Нашата нова Глобална тарифа ще бъде от полза за потребителите и домакинствата във Великобритания чрез намаляване на бюрокрацията и намаляване на разходите за хиляди ежедневни продукти", заяви министърът по международна търговията Лиз Тръс.

Правителството посочи, че ще бъдат премахнати тарифите за широк спектър от продукти, като 60% от търговията, влизаща в Обединеното кралство, ще бъде безмитна при условията на Световната търговска организация, или чрез съществуващ преференциален достъп.

Обединеното кралство ще запази митата за продукти на конкуриращи се отрасли като селското стопанство, автомобилостроенето и рибарството и ще премахне налозите върху британски внос на стойност 30 милиарда паунда, влизащ чрез веригите за доставки на Обединеното кралство.

Правителството обясни, че тарифите за селскостопански продукти като говеждо месо, агнешко месо, домашни птици ще се запазят, както и 10-процентната ставка за вноса на автомобили. От друга страна, почти всички фармацевтични и медицински изделия се подготвят да станат без мита.

"Запазването на защитата на селското стопанство има смисъл като разменна монета за търговските преговори между ЕС и Великобритания. Но означава и големи увеличения на разходите за вноса на селско стопанство, ако няма споразумение за свободна търговия между Великобритания и ЕС", отбеляза Томас Сампсън от Лондонското училище по икономика пред агенция Ройтерс.

Обединеното кралство също така ще премахне тарифите за продукти, които поддържат енергийната ефективност и ще въведе временна нулева тарифа за стоки, използвани за борба с Covid-19, като например лични предпазни средства.

Обявената от Обединеното кралство нова глобална тарифна политика идва само дни, след като поредният трети кръг от търговските преговори след Брекзит между Обединеното кралство и ЕС не показа съществен напредък според главните преговарящи Дейвид Фрост и Мишел Барние.