Днес започва заключителния осми кръг от търговските преговори между Обединеното кралство и ЕС на фона на информации от Лондон, че британското правителство планира приемане на нов закон, който ще отмени ключови елементи от споразумението за Брекзит.

Очаква се британският премиер да заяви пред ЕС, че постигнатото споразумение за напускане на ЕС е противоречиво по въпроса за Северна Ирландия и трябва да бъде пренаписана, за да се защити единството на Великобритания, отбелязва британският в. "Телеграф". Според Джонсън изолирането на Северна Ирландия от останалата част от страната не е било предвидено при подписването миналата година.

Председателят на Европейската комисия пък Урсула фон ден Лайен предупреди британците да съблюдават Протокола за Северна Ирландия.

Вестник "Гардиън" пише, че разполага с изтекла информация по дипломатически канали показваща, че доверието на Брюксел в Борис Джонсън е напълно загубено. Вестникът цитира Урсула фон дер Лайен с предупреждение към Великобритания да спазва международните закони.

Опасенията на Брюксел са, че така нареченият Закон за вътрешния пазар ще премахне изискването за нови митнически договорености в Северна Ирландия, с които се цели избягване на завръщането на проверките по границата с Република Ирландия. Фон дер Лайен е категорична, че Протокола за Северна Ирландия е необходим за защита на мира и стабилността на остров Ирландия, както и на целостта на общия пазар.

Британското правителство трябва да публикува новия закон в сряда. Бившият министър на правосъдието Дейвид Гоук предупреди, че "всеки опит да се загърбят поетите задължение в Протокола за Северна Ирландия ще се приеме като "акт на предателство" от ЕС и света, ще подкопае доверието в британците и вероятният резултат ще бъде не просто Брекзит без сделка, а изключително негативен Брекзит без сделка".

Борис Джонсън обаче не се чувства обвързан от дадените обещания, пише британският в "Гардиън" в редакционна статия. В Европа доверието към неговите обещания се изпарява бързо. Ако това продължи, няма как да се вярва, че Великобритания ще спази поетите ангажименти в каквото и да било търговско споразумение.

Проблемът е, че той вече прие ограничения върху суверенните решения на Лондон, подписвайки споразумението за напускане на ЕС миналата година, подчертава изданието.

Сблъсъкът с Брюксел заради държавните помощи би показал на твърдите гласоподаватели на Консервативната партия, че премиерът споделя техните притеснения. Но каква ще е цената, пита британското издание.

Брекзитът може да се превърне в "Студена война" между Лондон и Брюксел, водейки до най-лошите отношения в мирно време между Великобритания и континентална Европа, пише британският в. "Индипендънт".

Лирата може да спадне рязко, предупреждават икономисти, цитирани от британския в. "Дейли експрес". Вчера британската валута е паднала с 1 на сто спрямо долара и с 0,8 на сто спрямо еврото, след съобщения, че Борис Джонсън заплашва да предложи нови закони, които противоречат на вече постигнатата споразумение с ЕС за излизането на Великобритания от съюза.

Липсата на споразумение би била тежък удар и за двете страни, но най-засегната ще бъде британската икономика. Брекзитът без споразумение би засегнал Великобритания в труден момент, предвид предизвиканата от коронавируса рецесия и очаквания към края на годината ръст на безработицата, отбелязва изданието, като цитира Тху Лан Нгуйен, стратег по валутните курсове в Commerzbank.

Европейският съюз се обедини срещу Джонсън, пише френският в. "Либерасион". 27-те страни показаха единство, подсилено от коронавирусната криза.

Нов кръг от преговори и със САЩ

Днес започва и нов кръг преговори за търговско споразумение между Великобритания и Съединените щати след напускането на Европейския съюз от Лондон. В разговорите, които се водят онлайн, участват над 300 американски и британски чиновници и официални лица в близо 30 преговарящи групи.

Предвидено е преговорите да обхванат всички сфери на британските интереси с много по-сгъстен график, за да бъде постигнато споразумение до края на годината, предаде Франс прес.

Великобритания, която напусна ЕС на 31 януари, трябва да подпише до края на годината ново търговско споразумение с ЕС, но и с други партньори. При липса на сделка ще се прилагат правилата на Световната търговска организация, с по-високи мита.

Държавният министър в министерство на международната търговия, отговарящ за търговската политика Грег Хендс съобщи в края на миналата седмица пред депутатите, че преговорите се възобновяват днес и увери, че те са съобразени напълно с американската политическа система с оглед на наближаващите президентски избори през ноември.

Тъй като Конгресът трябва да ратифицира всяко евентуално споразумение, подобна перспектива усложнява допълнително задачата, която няколко пъти бе забавена от определени чувствителни теми, най-вече за износа на американски селскостопански продукти.

Министърката на международната търговия на Великобритания Елизабет Тръс заяви в края на миналата седмица, че хлорираното пиле, превърнало се в символ на опасенията, свързани със споразумението за свободна търговия със САЩ, няма да бъде допуснато на британския пазар.

Освен САЩ, с които търговският стокообмен на Великобритания е около 250 милиона евро годишно, Лондон се опитва да сключи още търговски споразумения в срок.

Целта да се сключи търговско споразумение с Япония през август не бе постигната. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън се задоволи да приветства напредъка в телефонен разговор с японския си колега Шиндзо Абе, припомня АФП.