Коментари - Вносът на работници: сигнали за рушвети; с мечтаната виза дошлите може бързо да се "разбягат" към Европа | Бизнес.dir.bg
назад

Вносът на работници: сигнали за рушвети; с мечтаната виза дошлите може бързо да се "разбягат" към Европа

Туризмът иска да привлече работна ръка, но среща трудности. А членството в Шенген може да доведе до неподозиран проблем

Обратно в новината
| Редактор : Виктор Стефанов

Коментари - Вносът на работници: сигнали за рушвети; с мечтаната виза дошлите може бързо да се "разбягат" към Европа | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Чак съюза ми капна за бизнесо де сака да клати българинът. Да пробват нормални заплати.

То няма толкова ниски заплати, но ги осигуряват на МРЗ. И чужденци и български специалисти. А българските специалисти са в болшинство си цигани.

Давам 8 стаи под наем, имам категория една звезда.Заявила съм 80 работници от Казхстан.От човек за шенгенска виза ще взема по 5хилки еврака и айде още една къща на морето, примерно.

Тук няма туристически бизнес - има перачници, на тях персонал не им трябва.

като гледам сегашните и предстоящите проблеми в хотелиерския бранш, да не им се прииска на бизнесмените да си продават хотелите и кои ще бъдат следващите.

А кой луд купува хотел, за да го заключи след това?

днес случайно чух за 20% увеличение на цените по хотелите... Миналата година едно седмична почивка на море ми излезе 2000лв, тая ще ми искат явно 2400 за да рискувам някоя зараза от мръсните плажове! Мерси ама имам вила в Родопите и ще си спестя морските "преживявания"!

Това си е то капитализма - въпрос на заплащане според търсенето и предлагането...

Това е бай Гановщината! За всяко недоволство, включително и размер на заплата работодателите имат един единствен отговор: " - Като не си доволен прав ти път, на портала чакат стотици! " Не само стотици, а хиляди чакат на един портал, но не е на българския работодател.

Има много лесен и ефективен начин, това да не се случи -дават им се по 2000 евро чиста заплата и те няма да искат да бягат никъде!

От поне двадесет години заплатите на служителите във Външно министерство са сред най-ниските в държавната админстрация. Отделно командировъчните средства не бяха актуализирани повече от 15 години, а и след актуализацията продължават да са нереално ниски. Кадровият недостиг е повече от очевиден. На командированите служители за летния сезон се заплаща като за краткосрочна командировка, т.е. по 30 долара на ден. Какви са тия компютърни специалисти, които ще идат да работят в посолството в Индия за 1000 долара на месец като толкова е заплатата на касиер в Лидл.

Преди четвърт век бачкаторите ходеха да берат портокали за 100 долара на месец, а жените бяха прислуга на гъркините. Сега същите хора се мръщят на 10 пъти по-високи заплати, но плюят Еврогейовете, които им ги осигуриха.

през последния четвърт век колко пъти се смени стойността на лева (че и самият лев), и колко пъти нарастна инфлацията??

Със 100 долара преди 25 години можеше да си купиш 200 литра бензин. Или 25 кила свинско.

Ако се отнасяш с уважение към работника и заплащаш достойно труда му, няма да ти избяга.

на тия места, поне горе-долу разбират български. Освен това ако български туристи трябва да бъдат обслужвани от индийци - ами че те направо ще избягат бе, тъпите хотелиери и ресторантьори съвсем без клиенти ще останат (освен някой заблуден ЛГБТ от Запад).

Те циганите са вече по всички отрасли не само в чистотата. Ти да не мислиш, че в кухните по курортите работят други.

"МВнР да командирова - имаме толкова много компютърни специалисти, които да помагат в летния или зимния сезон за обработване на тези визи" да очакваме ли повиквателни? Егаси смешниците! Да ходели компютърните специалисти да помогали за визи... А бе вие нормални ли сте, бе? ХАхахахахахахаха

Умрял е някой да работи за мизерните БГ заплати.

И к'о стана сега - робовладелци без роби, на тия толупи, така наречените бизнесмени, току виж и да работят ще им се наложи.... каква трагедия!