Нидерландските и полските офиси на китайска компания за охранителни продукти са обискирани от Европейската комисия, предаде Ройтерс. Европейските регулатори затягат контрола върху компании, за които има съмнения, че са получавали чуждестранни субсидии.

Представител на китайското търговско министерство осъди обиските, като заяви, че пречат на нормалния ред на справедливата конкуренция, информира БТА.

Регулацията на ЕС за чуждестранните субсидии позволява на Европейската комисия от юли 2023 г. да преценява дали субсидиите позволяват на компании да изпращат твърде изгодни оферти за обществени поръчки в ЕС. Комисията е започнала четири разследвания срещу китайски компании.

"Комисията има индикации, че проверената компания може да е получила чуждестранни субсидии, които могат да изкривят вътрешния пазар съгласно Регламента за чуждестранните субсидии", се казва в изявление.

Комисията не назова компанията или държавата, в която се намира. Впоследствие тя може да започне разследване, ако намери достатъчно доказателства за изкривяване на вътрешния пазар.

Търговската камара на Китай в ЕС съобщи, че е била уведомена за обиски в офиси на китайска компания в Полша и Нидерландия, като регулаторните органи са иззели IT оборудване и мобилни телефони на служителите и са поискали достъп до данни.

"Действията на ЕС изпращат вреден сигнал не само към китайските предприятия, но и към всички неевропейски компании, които работят в Евросъюза", посочва изявлението на търговската камара.

"Внезапната необявена проверка на 23 април подкопава бизнес средата за чуждестранните компании в рамките на ЕС".

Официален представител на китайското министерство на търговията заяви в изявление, че обиските подкопават доверието на всички чуждестранни предприятия в дейността им в Европа, и заяви, че Китай ще предприеме всички необходими мерки, за да защити правата на своите фирми.