Всяка година в ЕС пристигат по 1,5 млн. трудови мигранти, но това не е достатъчно заради цялостния недостиг на работна ръка, заяви в четвъртък еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон на заседание на Европейския икономически и социален комитет, което се състоя в сградата на Европейския парламент в Брюксел, предаде кореспондентът на БТА.

Годишно броят на гражданите в трудоспособна възраст в ЕС намалява с по 1 милион. Имаме нужда от трудова миграция, настоя еврокомисарят и отбеляза, че държавите от ЕС намаляват квотите си за прием на мигрантите, търсещи работа. Йохансон отбеляза, че 75 на сто от по-малките дружества в ЕС съобщават за трудности при намирането на подходяща работна ръка.

Еврокомисарят допълни, че преди години въпросът с миграцията е бил основна тревога за европейците, а днес те поставят тази тема едва на седмо място, както показва последното проучване на Евробарометър. Европейците са готови да посрещнат онези, които имат нужда от международна закрила и които могат да се включат в пазара на труда, обобщи Йохансон.

Миналата есен Европейската комисия представи предложение, с което да се улесни законната трудова имиграция в ЕС. По данни на комисията в ЕС не достигат 11 милиона работници. Тогава Йохансон отчете, че през 2022 г. в ЕС са пристигнали 330 хиляди незаконни мигранти, а междувременно са били издадени разрешения на 3,5 милиона чужденци за пребиваване, от които всяко трето е било и за достъп до европейския трудов пазар.

Отчаяно се нуждаем от законна трудова миграция, 10 милиона чужденци работят в ЕС днес и без тях не бихме се справили, заяви преди няколко месеца еврокомисарят. Тогава тя отбеляза, че до 2030 г. ЕС ще има нужда от още 7 милиона чуждестранни работници, особено в строителството, здравеопазването и грижите за възрастните хора, цифровизацията, енергийния преход, превозите. Расизмът е една от причините някои чужденци да избягват да идват на работа в ЕС, подчерта Йохансон.

На пресконференция, която се проведе на 15 ноември 2023 г. ЕК представи предложение, с което да се улесни законната трудова имиграция в ЕС. Намерението е да се създаде система, в която работодателите по-лесно да откриват чужденци, които биха се преместили в ЕС, за да работят и които имат съответните способности, поясни тогава зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас. Тогава еврокомисар Йохансон добави, че участието на държавите от ЕС в системата ще бъде доброволно.

Целта е ЕС да привлече най-светлите умове по света, посочи еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова. Тя допълни, че се очаква държавите от ЕС да разработят национални планове за действията до 2030 г. за приложение на препоръките.

Иванова смята за необходимо европейските държави да насърчават изучаването на чужди езици, да се подобрят възможностите за учене в чужбина на младежите, изправени пред социални, икономически, културни и географски ограничения, да се повиши почти двойно до края на десетилетието броят на европейските ученици и студенти, продължили образованието си в друга страна от ЕС.

Маргаритис Схинас каза на свой ред, че трябва да се улесни признаването на дипломите на чужденците. Той уточни, че новата система ще съобщава на държавите от ЕС за чуждестранни кандидати за работа и така ще се преценява на кого от тях да бъде издадена работна виза. Схинас сравни световната надпревара за привличане на дарования с борбата за достъп до енергия и суровини.