Всичко, което бе подписано в миналото, трябва да бъде спазено, предупреди днес главният преговарят на ЕС по Брекзит Мишел Барние, цитиран от Франс пред и БТА. Така той реагира на статия в медиите, в която се загатва възможността ключови части от споразумението за излизане на Великобритания от ЕС да бъдат поставени под въпрос.

Това е залогът за доверието в бъдеще, подчерта Барние в ефира на радио Франс ентер.

В. "Файненшъл таймс" пише, че британското правителство планира ново законодателство, което би заплашило споразуменията, постигнати за статута на Северна Ирландия в търговските отношения с ЕС, както и за държавните помощи.

Намерението е Ирландският протокол да избегне връщането на физическа граница на остров Ирландия до края на преходния период след Брекзит през декември, по време на който Великобритания продължава да спазва европейските правила.

Барние заяви, че разговорите с Лондон са трудни. Главните спорни въпроси между преговарящите страни са за държавната помощ и риболова, които Лондон държи да осъществава напълно самостоятелно.

Вестник "Файненшъл таймс" пише, че Великобритания действително би могла да отхвърли най-съществените текстове от споразумението за излизане от блока, освен ако до 15 октомври не бъде постигнато търговско споразумение.

Ако това стане, то това би бил един от най-стряскащите завои в четиригодишната сага, наречена Брекзит.

Британският премиер Борис Джонсън смята, че няма смисъл да се мисли за графици отвъд 15 октомври. Неготово мнение е, че ако Великобритания и ЕС не могат да се споразумеят до тази дата, то и двете страни трябва да приемат това и да продължат напред.

Мишел Барние опроверга информации в британски печат, че ще бъде отстранен от преговорите, за да се деблокират разговорите с Лондон.

Разговорите между двете страни вървят трудно, заяви Мишел Барние и опроверга твърденията, че ще напусне поста си

Снимка: AP/БТА

Преговарям от името на държавните и правителствените глави на 27-те, които са ми се доверили. Освен това съм под пряк надзор и този въпрос не стои, подчерта Барние.