Египет преминава към лятно часово време от утре, след като миналата година беше приет закон за възобновяване на тази практика. Местенето на стрелките е въведено в северноафриканската държава за първи път през 1988 г. Отменено е след свалянето на президента Хосни Мубарак през 2011 г. с довода, че не постига целта да се пести електроенергия. През 2014 г. е въведено повторно и отново отменено през 2016 г.

През 2023 г. правителството прие пакет от мерки за намаляване на потреблението на електричество. Наред с връщането на лятното часово време, те включват частично изключване на осветлението на фасадите на правителствените сгради и по улиците.

И в Египет местенето на стрелките има както поддръжници, така и противници. Според данни на министерството на електричеството, представени от депутата Ал Сайед Шамс Еддин, така се спестяват 25 милиона долара годишно. Хани ал Нокраши, който е член на научния съвет към президента, обаче смята, че смяната на часовото време води до по-продължително използване на климатици за охлаждане.

Независимо от обявените мерки, през юли 2023 г. властите въведоха график на планирано изключване на електрозахранването, заради продължителните горещини, които доведоха до претоварване на енергийната система, и заради спада на местното производство на газ.