Комисията по бюджет и финанси прие единодушно на първо четене законопроекта за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, в който едно от основните предложения е за ограничаване на рекламата на хазартни игри.

Законопроектът предвижда забрана на рекламата на хазартни игри в радио и телевизионни програми, на обществени места, включително фасади на сгради, в печатни произведения и електронни медии, включително и електронни сайтове. Допуска се реклама на хазартни игри върху външни изградени съоръжения тип билборд, които се намират на разстояние не по-малко от 100 метра от училища, върху фасада на обект за организиране на хазартни игри, върху спортна екипировка, спортни съоръжения и зали, материали и продукти на спортни федерации, клубове и организации, освен върху спортна екипировка, материали и продукти, предназначени за ползване от малолетни и непълнолетни лица.

Предвиждат се и промени в правилата на закона, засягащи изискванията за организиране на хазартни игри и забрани за достъп до и участие в хазартни игри онлайн, организирани без действащ лиценз по този закон.

Основната цел на законопроекта е ограничаване на рекламата на хазартни игри и на хазартните зависимости, каза председателят на комисията Йордан Цонев при представянето на законопроекта. Напоследък много зачестиха дискусиите и недоволството сред обществото от тази безконтролна реклама, която има нужда от контрол, от форматиране, каза Цонев. Той добави, че по законопроекта ще има още доста прецизиране, но той може да бъде основа за една добра дискусия.

"Станахме хазартна нация", отбеляза Цонев, цитиран от БТА. Хазартът не е социална дейност. Държавата по принцип не бива да развива хазарта като фискална цел, нито като запазване на работни места, посочи той. 1100 зали има в една малка България, в държави като Германия има три пъти по-малко, добави той. Това не е нормално, допуснали сме го всички през годините с различни аргументи, но виждаме какво е състоянието на нещата, не е добре, каза още Цонев.

Той добави, че ДПС и ГЕРБ, които са вносители на законопроекта, и в следващото Народно събрание ще поддържат политика да се регулира и ограничи максимално дейността, защото по думите му "станаха много сериозни нещата".

Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова отбеляза, че текстовете, които са внесени са част от законопроект, които е изготвен в Министерството на финансите от работна група, в която са участвали и представители на хазартния бизнес. В края на годината увеличението на таксите за хазарт беше прието с приемането на Закона за държавния бюджет за 2024 г., втората основна тема беше по отношение на рекламата на хазартните игри, отбеляза Петкова.

Тя каза, че при изготвянето на законопроекта е бил направен анализ на практиката на други държави, както на страни от ЕС, така и на трети държави. Това, което се установи е, че тоталната забрана на рекламата на хазартни игри, обикновено води до увеличаване на нелегалния хазарт, отбеляза министърът и добави, че повечето страни са предприели балансиран подход, с който максимално да се ограничи хазартната дейност, но да има достатъчна информация за участниците в хазартни игри и рекламата да не стимулира участието в хазартни игри.

Ако се погледне законопроекта, ограничението е само на определени места да може да се осъществява реклама на хазартните игри, ограничение в малките населени места да няма организиране на хазартни игри. Забранява се на обществените места, в радио и телевизионни програми, печатни произведения, като се допуска само на билборд, върху фасадите на самите игрални сгради, където се организира хазарт и върху спортните съоръжения, където много често основни спонсори на спортни мероприятия са хазартни оператори, посочи Петкова.

В рамките на дискусията депутати посочиха необходимостта от регулации на онлайн хазарта и правилата за стандартния хазарт да бъдат прилагани и за онлайн хазарта като изразиха мнение, че това може да бъде допълнено между първо и второ четене на законопроекта.

С 11 "за", 8 "въздържали се" и нито един против комисията прие на първо четене и законопроектът за изменение на Закона за данъците върху доходите на физически лица, внесен от Йордан Цонев и Теменужка Петкова.

Според други членове от разпоредбата се отменя алтернативния данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове.

Комисията прие на първо четене с 10 "за", 6 "против" и трима "въздържали се" законопроект за промени на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, свързани с изплащане на пенсии на репресирани. Законопроектът засяга около 6 000 български граждани - репресирани и преживели съпрузи на репресирани, включително около 1000 български граждани, репресирани при насилствената смяна на имената през 1984-1989 г. На заседанието си вчера социалната комисия не подкрепи на първо четене промените.