BILLA България продължава да расте, след значителния прогрес, който направи през 2022 г. За 2023 компанията отчита по-високи резултати в сравнение с предходната година, като бележи ръст от 15% в оборота и 0,5 процентни пункта в пазарния си дял*. Позитивната тенденция се запазва и в броя клиенти, като за 2023 г. търговската верига регистрира ръст от 5,4% спрямо 2022.

  • За 2023 г. г. BILLA България бележи ръст от 15% спрямо 2022 г., достигайки оборот от 1,423 млрд. лв. Компанията регистрира и 5,4% ръст по отношение на брой клиенти.
  • Търговската верига запазва положителната тенденция в нарастването на пазарния си дял, като през 2022 г. отбеляза увеличение с 1 процентен пункт, а през 2023 г. добави още 0,5 процентни пункта.*
  • През 2024 г. компанията планира да инвестира над 120 млн. лв. за развитието си в страната.
  • За по-малко от година онлайн каналът на BILLA разшири успешно покритието си, като вече е достъпен в София, Пловдив, Варна и Плевен.

ЕКСПАНЗИЯ И РАЗВИТИЕ НА BILLA БЪЛГАРИЯ

BILLA запазва лидерската си позиция по брой магазини в България със 159 обекта в 25 области и 50 града в страната. През 2023 г. компанията реновира 14 свои обекта и откри 11 магазина, като за пръв път навлезе в градовете Созопол, Чирпан, Троян, Силистра и село Граф Игнатиево.

През 2024 г. BILLA ще инвестира 47 млн. лв., от общо над 50 млн. лв., в изграждането на новата си складова база до село Загоре, чиято първа копка беше през септември миналата година. Депото вече е в процес на изграждане, като с въвеждането му в експлoатация през 2025 г. то ще допринесе за по-голяма гъвкавост и ефективност на доставките в цялата страна. Инвестицията на компанията в модернизация на съществуващите обекти и откриване на нови магазини ще надвиши 73 млн. лв., като търговската верига ще открие над 250 работни места. През 2024 г. за пръв път BILLA ще стъпи в градовете Тутракан и Тетевен. Фокус на компанията са отличното клиентско преживяване, комфортът и удобството при пазаруване, лесното и бързо намиране на желаните продукти.

BILLA И ПРИЯТЕЛИ - ЗА ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ

BILLA поддържа дългогодишни партньорства с пет организации, като за последните 3 г. компанията е инвестирала над половин милион лева в подкрепа на социални каузи с фокус децата и младежите в страната. В специалното издание "BILLA и приятели - за децата на България" се споделят вдъхновяващи истории на партньори и бенефициенти от фондация "Искам бебе", фондация "КОНКОРДИЯ България", сдружение "SOS Детски селища България", Български Червен кръст и Съюза на слепите в България. В рамките на малко повече от 30 страници изданието ни води през успехите и предизвикателствата по нелекия, но изпълнен с красиви моменти път на хората, посветили живота си на позитивната промяна в обществото. Списанието е достъпно онлайн на сайта на веригата, както и безплатно в печатен формат в по-големите магазини BILLA.

ДЕФЛАЦИЯ

BILLA България отчита 2,6% дефлация на регулярните си цени за март 2024 в сравнение с март 2023 г. Най-осезаем е спадът на цените в BILLA при плодовете и зеленчуците с близо 11%, при млечните продукти с малко над 5% и при козметиката - с близо 4% спрямо март 2023 г. Търговската верига отчита още дефлация при консервираните храни, напитките и основните храни.

ПОТРЕБИТЕЛСКА ВЕЛИКДЕНСКА КОШНИЦА

През 2024 г. потребителската кошница за Великден в BILLA ще бъде с около 2,3% по-евтина в сравнение с 2023 г. Традиционните продукти за празника включват агнешко месо, козунак, яйца, сирене, картофи, както и обичайните зеленчуци за салата.

През тазгодишните великденски празници 100% от агнешкото месо, което BILLA ще предлага на клиентите си, е с доказан български произход, доставено от десетки ферми в цялата страна. Очакваната крайна цена за потребителите ще бъде околo и под 20 лв. за килограм.

По време на великденската кампания през 2023 г. търговската верига отчита ръст в продажбите на агнешко месо със 17% спрямо кампанията през 2022 г, ръстът при пилешкото месо е 40%, а при свинското - 20%. За Великден 2023 г. клиентите са закупили 4.5 млн. яйца и над 340 000 козунаци, включително такива собствено производство, които се предлагат в част от филиалите на BILLA. С 30% повече са били плодовете, а с 20% са нараснали количествата на закупените зеленчуци.

Вигинтас Шапокас, изпълнителен директор на търговската верига

Източник: BILLA Bulgaria

В ОТГОВОР НА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА

BILLA предлага на своите клиенти средно над 1300 промоционални оферти седмично. Като част от оборота ѝ, промоционалният дял за март 2024 г. надхвърля 48%, което е с 3% повече спрямо същия период от предходната година.

Корпоративната политика на BILLA насърчава потреблението и производството на местни продукти, като доставя 85% от асортимента си от български фирми. Така търговската верига осигурява пазар за произведената продукция на над 700 родни компании и спомага за развитието на местната икономика.

BILLA е третият най-голям частен работодател в България - с над 5000 служители в 50 града в страната. Основен приоритет на компанията е да подкрепя всеки член на екипа и да му осигурява равен шанс за развитие. През 2023 г. над 140 младежи на възраст 16-18 г. направиха първите си кариерни стъпки в сферата на търговията, като завършиха лятната ученическа програма на BILLA.

Над 200 служители с увреждания са част от екипа на компанията - двойно повече от изискваното по закон, което затвърждава ангажимента на търговската верига за приобщаване и разнообразие в работната среда.

РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОГРАМАТА ЗА ЛОЯЛНОСТ

През октомври 2023 г. BILLA България обяви новата си лоялна програма, която следва ясен и лесен принцип - колкото повече пазарува всеки клиент, толкова повече отстъпки получава.

За първите шест месеца от началото на програмата потребителите са се възползвали от над 1,1 млн. бонус ваучера, като с 245 хил. от тях са си закупили продукт на промоционална цена от 0,01 лв. За същия период всеки втори притежател на BILLA Card е отключил поне един от четирите вида бонус ваучери. Над 2,2 млн. българи разполагат с BILLA Card, като 1,5 млн. я използват активно и се възползват от специалните предложения на веригата.

Вигинтас Шапокас, изпълнителен директор на търговската верига

Източник: BILLA Bulgaria

BILLA ОНЛАЙН

BILLA България стартира своя нов канал за онлайн търговия с доставки в София през април 2023 г. и за по-малко от година обхватът на услугата се разшири успешно в още три града - Пловдив, Варна и Плевен. С този подход компанията продължава политиката си да бъде по-близо до своите клиенти, като им предлага бърз и лесен достъп до асортимент от близо 5000 продукта. Данните показват, че потребителите са настроени изключително позитивно към тази нова възможност, а онлайн каналът на BILLA генерира всекидневно между 300 и 400 поръчки и оборот колкото този на един средно голям магазин от веригата. За да гарантира високото качество на услугата, BILLA обособи отделно звено във всеки от участващите в проекта обекти, в което работят т.нар. "пикъри". Това е нова за компанията и пазара позиция за служители, които с грижа и внимание подбират всяка клиентска онлайн поръчка.

Съдържание на: BILLA Bulgaria