Винаги сме твърдели, че младите ни таланти са бъдещето на държавата и сред тях ще открием хората, които в следващите десетилетия ще определят темпото и насоките в развитието на бизнеса.

Ние от WorkTalent.com, платформата на Dir.bg за търсене и предлагане на работа и стаж, потърсихме мнението на студентите, за да разберем, какво мислят те за все по-сериозното навлизане в различни сфери на бизнеса на изкуствения интелект. Днес наш специален гост ще бъде Йоана Атанасова, която скоро става на 23 години и е консултант подбор в агенцията за управление на хора "Менпауър", също така отговаря за имплементирането на изкуствения интелект в работните процеси на компанията.

- Здравей, Йоана. Разкажи ни за начало малко повече за себе си. Къде си родена, какво и къде учиш, как и кога реши, че ти се занимава с "Човешки ресурси"?

- Накратко - Йо. Родена съм в град Плевен, като още в ученическите си години знаех, че няма да остана за цял живот там, затова и записах Бакалавър в УНСС. Нали знаете - София е градът на възможностите. Вече съм 4-ти курс по специалност "Бизнес икономика и мениджмънт с преподаване на английски език". Признавам си, методите на преподаване в 21 век и съдържанието само по себе си, не бяха решаващият фактор да открия своят професионален интерес. АИЕСЕК е виновникът за това. През първата ми година в университета станах част от най-голямата международна младежка организация в света. Там преминах през различни роли, докато не стигнах зам. Председател Бизнес развитие и Управление на таланти. Тогава осъзнах, че работата с хора - от процес на подбор до развитие и обучение, е това, което истински ме вълнува. Впоследствие, "Менпауър" отвори врати за мен и ми предостави възможността да разгърна потенциала си, където продължавам да работя и до днес.

- Както вече стана дума, ти отговаряш за имплементирането на изкуствения интелект в работните процеси на компанията. Откъде и как възникна твоят интерес в тази посока и от колко време се занимаваш с това в компанията?

- Още в края на 2022 година, когато започна ChatGPT да се прокрадва в нашето ежедневие, си казах: "Еха, това ли е изкуственият интелект?". Преди това, както може би е и при много други хора, тази технология имаше друг облик в главата ми: роботи и "Матрицата". Нямаше как да не споделя с ентусиазъм какво открих в интернет. Менпауър е организация, която се стреми да подкрепя компаниите и талантите на пазара на труда в проследяването на тенденциите и взимането на качествени решения, затова и не ме изненада, когато с отворено съзнание приеха идеята да разгледаме какви са възможностите ни за работа с такъв тип технология. Така,през последната една година разгледахме няколко платформи, тествахме, имплементирахме и продължаваме да актуализираме познанията и практиките ни в това направление.

- Какво е първото нещо, което научи за изкуствения интелект? Какво попита Chat GPT? Какво провокира в теб всичко това?

- Като един типичен студент, първото нещо, за което се допитах и тествах ChatGPT бе писането на курсови. След това се отвори един нов свят - разработване на аргументи, структуриране на съдържание, генериране на идеи и т.н. Всичко това буди любопитство и вълнение. Осъзнах, че изкуственият интелект може да ми помогне не само в академичния контекст, но и в професионалното ми развитие. Сега смело мога да кажа, че съм по-ефективна и съумявам да поемам повече отговорности, без да пренебрегвам качеството на изпълнение. Абе с две думи - мега яко.

- Разкажи на за твоите преки впечатления от наученото до момента и как то се вписва в работния процес на компанията?

- Изкуственият интелект има средствата да промени играта в сектора на човешките ресурси, като рационализира набирането на персонал и подобри процеса. Тази технология предоставя възможности за персонализация на онбординга, обучението и развитието на таланти, което допринася за повишаване на производителността и удовлетвореността. Освен това, може да анализира поведенчески данни и характеристики на служителите, предлагайки стратегии за усъвършенстване на работната среда. Ползите от изкуствения интелект обаче се разпростират извън границите на човешките ресурси, като предлагат значителни предимства във всяка индустрия.

- На базата на натрупаните от теб знания, изводи и впечатления, как изглежда изкуственият интелект през погледа на едно младо момиче на 23? Съмишленик, приятел или враг е той на бизнеса и на кариерното ни развитие?

- Мненията относно изкуствения интелект се разделят на два лагера: едни виждат в него заплаха за човечеството, докато други предвиждат, че ще донесе положителна трансформация в нашите работни процеси, вземане на решения и взаимодействие с хора. Аз избирам да се съсредоточа върху тази втора, оптимистична перспектива. Технологичните преобразувания, настъпили след 2020 година, са сравними с тези от 90-те години на миналия век, когато светът беше преобразен от Дот-ком бума. Ако погледнем още по-далеч в историята, до 18-ти век, ще видим, че Индустриалната революция по подобен начин реформира икономическите структури и социалните норми. Сходно с изкуствения интелект, тя също е предлагала обещания за подобрение, но и предизвикателства.

Промяната е основен двигател на растежа и развитието. Ако отхвърлим промените, които вече са факт, рискуваме да изостанем в бързо развиващия се свят.

- Какво мислят за изкуствения интелект твоите приятели, състуденти и познати на твоята възраст, с които комуникираш в свободното си време?

- Поколение Z далеч не сме безразлични към изкуствения интелект; напротив, ние разпознаваме значителния му потенциал. Израснали сме заобиколени от технологии, така че новостите в тази област не ни плашат, а ни вълнуват. Разпознаваме как AI може да трансформира образованието, забавлението и множество други аспекти от нашия живот. Въпреки предизвикателствата като трансформацията на работни места и проблемите със сигурността на данните, това не ни отклонява от изследването на възможностите, които AI предлага.

- Как ти звучи идеята един ден да работим с колеги роботи в офиса?

- Не правим ли това отдавна, наричайки го "компютър"? Когато Siri започна да говори, това почти не предизвика вълна от възхищение. Същото важи и когато прахосмукачките започнаха да чистят сами, без наша намеса. Вече сме заобиколени от роботи, макар и не в традиционната им физическа форма. А и в сектори, които се борят с недостиг на квалифициран персонал, вярвам че роботите могат да предложат решение на този проблем.

- Ако ти трябва да дадеш съвет на всички студенти за това какво е най-важното, което трябва да научат за изкуствения интелект, какво би било то?

- Ако трябва да дам съвет на моите връстници относно изкуствения интелект, ще кажа, че ключът не е само в това да се научат как да работят с AI. Нашето поколение е адаптивно и технологиите не ни плашат, но е критично да развием уменията, които ще останат в центъра на автоматизирания свят. Моят апел е да мислят креативно как тази нова технология да бъде използвана, оптимизирана, интегрирана и етична. Важно е да бъдем аналитични: в свят, препълнен с информация, способността да анализираме, да правим информирани изводи и да решаваме сложни проблеми е от съществено значение. Умения като комуникация, разбиране на човешки нужди, лидерство и управление на процеси ще бъдат сред най-желаните от страна на работодателите. Трябва да се фокусираме върху усъвършенстването на тези качества. Изкуственият интелект не е бъдещето. То принадлежи на тези, които съумеят да навигират технологията.

- Нека завършим финално с това - кои за теб са достоверните източници, от които младите хора могат да научат повече по темата?

- Нека започнем с Instagram - препоръчвам да последват профилите @brood.ai, @power.ai и @evolving.ai. Тези профили предлагат актуална и достоверна информация по начин, който е разбираем и интерактивен, идеален за младите хора. Освен това, активно следя изявленията на представители от компании като OpenAI, Microsoft, Google, NVIDIA и Tesla, които са водещи в индустрията. Ако стане нещо значимо в света на AI, вероятно те ще са замесен. Разбира се и dir.bg. И последно, но не на последно място, редовно следя подкаста "Говори ѝнтернет", който винаги започва с актуални новини от технологичния свят.

Публикацията е предоставена от WorkTalent.com