В Европа може да се окаже, че още един летен туристически сезон ще се провали заради нарасналия брой на заразените с Ковид-19 и бавното ваксиниране, прогнозира американската банка "Морган Стенли" (Morgan Stanley).

Най-застрашени са икономиките на традиционно туристическите страни като Италия, Испания, Португалия и Гърция.

Прогнозата банката направи ден, след като Европейската комисия предложи въвеждането на зелен сертификат в ЕС.

Високият брой на случаите на Ковид-19 и бавният процес на ваксиниране могат да доведат до късно отваряне на курортите и застрашат още един летен сезон. Това ще изостри разделението между северните и южните страни и може да предизвика допълнително смекчаване на паричната политика, според "Морган Стенли".

Миналата година без ваксина Европа успя да спаси част от летния сезон като въведе ограничения, а освен това сезонната динамика на времето намали равнищата на заразяване, достигнати през пролетта.

Ние обаче сме някак си скептични, че това може да се повтори тази година, имайки предвид появата на нови щамове, които изглежда са по-заразни и опасни и ускориха напоследък разпространението на вируса в еврозоната, например във Франция и Италия, отбеляза американската банка.

Според прогнозата на "Морган Стенли" още един провален летен сезон ще окаже най-голямо влияние върху Южна Европа, тъй като туризмът осигурява над 6 процента от европейския брутен вътрешен продукт и близо 8 процента от заетостта на Стария континент.

Ще помогне ли "зеленият сертификат"

Европейската комисия вчера предложи въвеждането на т. нар. Дигитален зелен сертификат, който да бъде признаван от всички държави членки на Европейския съюз. Но макар че страните от ЕС са съгласни по принцип, че ваксинацията в една страна трябва да се признава в друга, остават големи различия по въпроса какви права ще дава това, и ако е така, откога тези привилегии трябва да влязат в сила.

Ето кои са ключовите въпроси, обобщени от ДПА:

1. За какво ще се използва сертификатът?

Предимствата, които ще дава удостоверението, са същината на въпроса. Според предложението на ЕК, от страните членки зависи да вземат решението - но то трябва да улесни пътуванията между 27-те страни членки на ЕС. Ако държава членка, например, реши да отмени изискванията за карантина за своето население, щом е ваксинирано, тя трябва да прилага същите правила за чужди граждани, притежаващи сертификат, според предложението. Няколко други облаги може да бъдат свързани с ваксинирането, като възможността да се посещават кина, ресторанти и барове.

2. Кога ще може да се приложи подобен сертификат?

По принцип лидерите на страните от ЕС още през декември се бяха споразумели за необходимостта от общ сертификат за взаимно признаване на ваксинациите. ЕК вчера обяви как си представя да стане това. Ако всичко върви според плановете на ЕК, сертификатът ще бъде готов за употреба до лятото - точно навреме за сезона на летните почивки. Страните от ЕС обаче тепърва трябва да постигнат съгласие по предложението, което може да доведе до потенциален конфликт между столиците.

Австрийският премиер Себастиан Курц вчера заяви, че страната му постепенно ще въведе ваксинационен сертификат през април. Други правителства от ЕС са по-скептични - белгийският външен министър Софи Уилмес например беше казала, че страната й няма да обвърже ваксинацията със свободата на движение в блока, мотивирайки се с опасения от дискриминация. Но особено страните, разчитащи на туризма, като Испания и Гърция, подкрепят идеята за въвеждане на ваксинационен паспорт, за да подпомогнат пострадалия бранш.

3. Тогава защо някои са скептични?

Преди всичко, не е научно доказано дали ваксината срещу Ковид-19 предпазва човек от това да бъде заразен за околните, или просто не му позволява да се разболее. Това означава, че ваксинираният потенциално все пак би могъл да предава вируса, без да покаже каквито и да било симптоми.

Второ, възникват няколко правни и етични проблеми. Не всеки, който иска да се ваксинира, има достъп до инжекция в момента, поради което предоставянето на права на хората, които са я получили, може да се сметне за дискриминационно спрямо останалите. Досега по-малко от 10 процента от 450-милионното население на блока са получили поне първа доза, според платформата "Our World in Data".

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон заяви вчера, че очаква повече от половината население на блока да бъде ваксинирано до края на юни, което все пак ще изключва значителна част от него.

Други разкритикуваха факта, че превръщането на ваксинацията в предварително условие за получаване на определени права фактически ще означава тя да стане задължителна - стъпка, срещу която много граждани са против.

4. Как ще изглежда това на практика?

Най-общо казано, предложението на ЕК предвижда сертификат, който съдържа основна информация за дадено лице - като име, дата на раждане и получена ваксина, и който може да бъде издаван както дигитално, така и на хартия. Според Комисията сертификатът ще бъде безплатен. Той ще може да показва дали лицето е ваксинирано, дало е скорошен отрицателен тест за коронавирус или се е възстановило от Ковид-19. Кю Ар код (QR code) ще показва информацията.

Цял куп въпроси обаче остава да бъдат решени. От практическа гледна точка, фармацевтичните компании посочват различен срок на защита за своите продукти, а някои страни не позволяват избор на ваксина. ЕК предлага максимален срок на валидност за сертификата от шест месеца, но уточнява, че това може да бъде коригирано.

Много освен това зависи и от самите страни членки. Макар че предложеният сертификат ще включва само одобрени от ЕС ваксини, Комисията заяви, че националните власти ще могат да разширят обхвата му, включвайки и ваксини, които не са одобрени. Това става уместен въпрос, когато хора, които не са граждани на ЕС например, ваксинирани с китайския препарат на "Синофарм", искат да пътуват в блока.

Подкрепа за сертификата

European Tourism Manifesto приветства предложението на Европейската комисия за въвеждане на общ, оперативно съвместим и взаимно признат цифров зелен сертификат, и призовава Европейския парламент, Съвета и националните правителства да предприемат всички необходими действия за неговата бърза реализация. Това се казва в изявление на европейската организация, цитирано от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), която е колективен член на European Tourism Manifesto.