Още когато ваксините срещу новия коронавирус бяха на прага ни, сред първите, които заговориха за някакъв тип удостоверения за ваксинираните бе премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис. Той поиска европейски сертификат за пътуване, като интересът му оправдано бе насочен към спасяване на туризма, от който страната е силно зависима. Последваха ред други политически изказвания, повечето негативни към идеята.

В САЩ президентът Джо Байдън поиска оценка на възможността да се издават подобни удостоверения, които бързо получиха и наименование - ваксинационни паспорти.

В същото време "гръмна" частната инициатива за дигитализирането им.

Отпушването на живота, работата и бизнеса

Ваксините вероятно ще намалят значително предаването на коронавируса и като доказателство, че това се случва, натискът да се позволи на ваксинираните да възобновят нормалния си живот, включително пътуванията, ще нараства. Дори да предположим, че ваксинациите не помагат напълно (нямат 100% защита), някои смятат, че ваксинационните паспорти са неизбежни. Артър Каплан, професор по биоетика в Медицинското училище "Гросман" (Grossman) на Нюйоркския университет, например, смята, че те са желателни. Той отбелязва, че от здравните работници в старческите домове и болниците ще се изисква да бъдат ваксинирани срещу Covid-19 и ще трябва да го доказват. За това писа "Икономист" (The Economist) (Материалът бе препечатан от новозеландско издание stuff.co)

И както отбелязва британското издание, малко вероятно е правителствата да откажат изцяло влизане на хора без удостоверения за имунитет, но е вероятно да наложат допълнителни условия, като скорошен отрицателен тест и дори карантина в хотел. Нещо което е факт за повечето страни - налагат се и двете ограничения. Но бизнесът (особено авиобизнесът), има много повече свобода да взима мерки за клиенти или служители, стига да не прекрачва границата на дискриминацията (как ли в случая ще бъде определена тя?).

Круизни кораби, авиокомпании и ресторанти - дейността им ще бъде в много голяма степен спъната и тази година. И се лансира спасението: ваксинационни паспорти.

Австралийската авиокомпания "Кантас" (Qantas) заяви още миналата година, че ще задължи пътниците да доказват, че са ваксинирани срещу Covid-19, преди да се качат на самолета. Други авиокомпании, включително United, Etihad и Emirates се взират за здравни паспорти, в които се записват тестове или имунизации.

Много работодатели вече проявяват интерес към ваксинираните си служители и въобще към ваксинацията в компаниите им.

Бизнесът в Съединените щати стимулира служителите и работниците на договор да се ваксинират, като им плаща еднократен бонус. И тази практика може и сигурно ще бъде възприета и в други страни, а може би вече и се прилага.

Смята се, че подобна мярка за стимулиране на ваксинирането със сигурност ще помогне и на бизнеса, и на обществото.

Ще дава ли предимство ваксинационният паспорт

Ваксинацията срещу коронавирус по принцип не е задължителна, но дали работодателите могат да я направят такава за своите служители? Да откажат достъп до работните им места, на тези, които не са или които отказват да се ваксинират?

Някои може и да го направят, но едва ли ще са много. По простата причина, че милиони хора и сега работят (хоум офисът не е за всички) без да са ваксинирани. Наред с това хиляди ще откажат по здравословни, личностни или религиозни причини, а принудата би се възприела като нарушаване на права, дискриминация и пр.

Но ако обстоятелствата се променят и дойдат нови, още по-заразни щамове на SARS-CoV-2, нови вълни, огнища, пикове, още нови коронавируси? Тогава, за да останат границите все пак отворени, а светът да функционира, макар и с ограничения, за някои сектори може би ваксинацията ще е наложителна - оттам и паспортизацията.

Обаче ваксините се поставят по таргетни групи, защото все още са малко като предлагане (най-общо). Това прави конфликтите между социални групи съвсем естествени: онези на първа линия ще имат ваксинационни паспорти, но хората от по-задните линии - няма; по-възрастните също за разлика от младите. Така едните ще могат например да пътуват, а другите не. Всеки би казал, че това е нечестно и неетично.

Може би по тази причина Световният съвет за пътувания и туризъм (WTTC), форум за туристическата и туристическа индустрия, съставен от членове на световната бизнес общност, се противопоставя на отварянето на пътувания само за ваксинирани.

Президентът и главен изпълнителен директор Глория Гевара каза, че "ще отнеме значително време, за да ваксинираме населението на света, особено онези в по-слабо развитите страни или в различни възрастови групи; следователно не трябва да дискриминираме онези, които желаят да пътуват, но не са били ваксинирани", цитира я "Форбс" (Forbs) в своя публикация.

WTTC твърди, че системата с показване на отрицателни резултати от теста на Covid-19 вече работи добре и не дискриминира хората, които не могат да бъдат ваксинирани все още, не могат (не искат) да се ваксинират по различни причини или живеят в страни, които не могат да си позволят да ваксинират населението си толкова бързо, като някои други.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел вече предупреди, че въвеждането на ваксинационни паспорти на този етап в цяла Европа може да "създаде огромно разочарование в Европа" и темата може да бъде изключително чувствителна, "защото някои биха имали впечатлението, че сертификатът прави ваксинацията е задължителна".

Бизнесът се разтича и влезе в нишата "технологии за медицински досиета"

И докато политици, учени, браншови организации се изказват, технологичният бизнес намери решение. Коалиция от здравни и технологични компании, която включва Microsoft, Salesforce и Oracle, наскоро съобщи, че възнамерява да улесни достъпа на хората до ваксинационния им статус. Как - като направи възможно дигитално удостоверяване за поставена ваксина срещу Covid-19. При това пациентите могат да съхраняват информацията на своите телефони.

Аргументът на инициаторите е, че тъй като хората все по-масово се ваксинират срещу Covid-19, може да се наложи да доказват, че са ваксинирани, за да могат да се върнат на работа, в училище или да пътуват. Наличието на леснодостъпно дигитално доказателство за ваксинация може да помогне за това.

Коалицията се нарича "Инициатива за ваксинация" (Vaccination Credential Initiative (VCI).

Тази инициатива гледа надалеч - към медицински регистри (не просто ваксинация), които ще могат да бъдат съхранявани на телефона. Но засега целта е ваксинационният паспорт.

"Целта на инициативата е да даде възможност на хората за дигитален достъп до техните ваксинации, така че да могат да използват инструменти като "КомънПас" (CommonPass), за да се върнат безопасно към пътувания, работа, училище и живот, като същевременно защитават поверителността на личните данни", каза Пол Майер, главен изпълнителен директор на "Комънс Проджект Фаундейшън" (The Commons Project Foundation), цитиран в прессъобщение.

А какво е CommonPass

"За да се върнат глобалните пътувания и търговия до предпандемични нива, пътниците ще се нуждаят от сигурен и проверяем начин да документират здравословното си състояние, докато пътуват и преминават границите. Държавите трябва да могат да се уверят, че досието на пътник за направен PCR тест или ваксинация, администрирано в друга държава, е валидно. Страните също ще се нуждаят от гъвкавост, за да актуализират своите изисквания за влизане в здравния скрининг, тъй като пандемията се развива и науката напредва. Авиокомпаниите, летищата и други заинтересовани страни от туристическата индустрия ще се нуждаят от същото", пише на титулната страница на проекта.

Проектът Commons (The Commons Project) работи заедно със Световния икономически форум (The World Economic Forum) за иницииране на CommonPass за справяне с тези предизвикателства.

От Коалицията "Инициатива за ваксинация" на практика предлагат дигитална версия на старите хартиени ваксинационни карти (книжки). "Сигурно и удобно решение за проверка на ваксинацията срещу COVID-19 ще изиграе важна роля за ускоряване на здравословното и безопасно завръщане на работа, училище и в живота като цяло."

Ако не искате да използвате смартфон, можете да получавате документи с QR кодове, съдържащи удостоверения, които могат да бъдат проверени по подобен начин.

И още от инициаторите: "Тъй като светът започва да се възстановява от пандемията, наличието на електронен достъп до ваксинации, тестове и други медицински досиета ще бъде от жизненоважно значение за възобновяване на пътуванията и други активности". Това са думи на Майк Сицилия, изпълнителен вицепрезидент на Oracle"s Global Business Units. "Този ​​процес трябва да бъде толкова лесен, колкото онлайн банкирането. Ние се ангажираме да работим колективно с технологичните и медицинските общности, както и с глобалните правителства, за да гарантираме, че хората ще имат сигурен достъп до тази информация, където и когато имат нужда от нея.

"VCI работи по идентификационните данни, то използва отворена и оперативно съвместима технология."

Какви са пробойните на такова предложение

Засега това "изобретение" няма времева рамка: кога организациите, които администрират ваксините срещу COVID-19 и поставянето им, ще могат да издадат документа, така че не е ясно кога ще може дозата (дозите) да се вкара (т) в цифровия портфейл, както го определиха. Не е ясно как от хартията записите за ваксини ще се пренесат в цифров вариант и дали въобще това е възможно. Самите здравни центрове са различни в своя капацитет за включване в начинанието: едни може да разполагат с нужните ресурси, други не.

Към момента впрочем няма и координирани усилия на национално (дори и в САЩ) или международно равнище за установяване на най-добрите практики за въвеждане на ваксинационни паспорти. И ако се появят различни разработчици на технологии на цифрово записване и съхранение на ваксинациите, може да се стигне до различни приложения на телефоните за това кино, за онази авиокомпания или ресторант, хотел, или само за фирмата, в която работите.

"И така, ако искате да отидете на кино, после в офиса, и да се качите на самолет, ще трябва да свалите три различни приложения, да генерирате удостоверение по три различни начина и да се занимавате с цялата бумащина три пъти", предупреждава Джени Уагнър, директор на програми в Linux Foundation Public Health. Мнението му цитира Киф Лезуинг от Си Ен Би Си в превод на БТА.

И отново към смисъла: Има ли нужда от ваксинационен паспорт

"Светът се стреми да може да изисква нещо, което да показва, че сте си направили тест или ваксина, за се увеличат пътуванията отново", посочва Ник Карийн, старши вицепрезидент в Международна асоциация за въздушен транспорт - МАВТ (International Air Transport Association - IATA), която обединява над 290 авиокомпании (пак в публикацията на Лезуинг).

"Не можем да правим това ръчно в целия свят. В крайна сметка ще трябва да се дигитализираме", допълва той.

"Правилото може да е, че трябва да сте си направили тест през последните 72 часа или че трябва да са ви поставени и двете дози от ваксината на Pfizer или на Moderna. Всичко, което CommonPass показва, е "червено" или "зелено"."

Все по-често ще става дума за ваксинираните и за това как да докажат, че са ваксинирани. А тези, които не са, по-малко свобода ли им се полага?