"Аурубис" стартира нова инвестиционна програма на стойност 800 млн. лв. в медодобивния си завод край Пирдоп и Златица в следващите четири години. Най-важното в тази програма е разширяването на рафинерията за катодна мед и изграждането на два нови фотоволтаични парка.

Това е най-мащабната немска инвестиция в България, каза по време на церемонията по символичната първа копка главният изпълнителен директор на Група "Аурубис" Роланд Харингс. В официалното откриване участва и служебният министър на икономиката и индустрията д-р Петко Николов.

За изпълнението на разширението на производството на катодна мед, германската компания се доверява българската строителна група "Главболгарстрой", която е техен дългогодишен партньор.

Главният изпълнителен директор на "Главболгарстрой Холдинг" Емил Ангелов благодари на възложителите за доверието и прецизната съвместна работа през последните близо 8 години по две отделни хвостохранилища.

"Доброто планиране е може би половината от успеха на един обект. Ценим партньорството ни поради много причини - заложеното в ДНК-то ви спазване на правилата, ясното разбиране за значението на човешкия живот, както и заради това, че се вслушвате в нашето експертно мнение и заедно вървим по пътя на реализация на действително сложни проекти", каза Емил Ангелов по време на церемонията.

Емил Ангелов, главен изпълнителен директор на "Главболгарстрой Холдинг", говори по време на церемонията

Снимка: "Главболгарстрой"

С новата инвестиция на "Аурубис" капацитетът на рафинерията за катодна мед ще бъде увеличен от 230 000 тона до 340 000 тона годишно. Рафинираната мед е ключов материал за енергийния преход, свързаността и дигитализацията и е основен експортен продукт на България.

Започва и изграждането на два нови фотоволтаични парка, "Аурибис-2" и "Аурубис-3". С добавянето на четвърти догодина, капацитетът за зелена енергия ще достигне 41 MWp.

Програмата е част от дългосрочната стратегия за постигане на въглеродна неутралност на компанията до 2050 г. и осигуряване на устойчиво производство на ключови за европейската икономика материали.

Роланд Харингс изтъкна, че "Аурубис" ще разшири производството със 100 000 тона катодна мед, което е с повече от 50 процента на настоящия производствен капацитет на завода. Цялостната инвестиционна програма на Групата "Аурубис" възлиза на 1,7 млрд. в производствените площадки в Европа, както и в рециклиращи мощности на мед в САЩ. Роланд Харис подчерта, че начинът, по който се произвежда мед, е с най-нисък отпечатък на въглероден диоксид.

В церемонията участваха още Соня Миклай, главен управител на Германо-българската търговско-икономическа камара, Тим Курт, изпълнителен директор на "Аурубис България" и президент на ГБТИК, кметовете на община Пирдоп и Златица.

Европейски комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон във видеообръщение заяви, че този проект ще остави трайна среда и ще реши много от въпросите, които да изведат европейската икономика на конкурентоспособни позиции и ще допринесе за целите за устойчиво и екологосъобразно екологическо икономическо развитие. Еврокомисарят отбеляза, че в новата геополитическа ситуация търсенето на мед ще бъде изключително важно за намаляването на зависимостта от различни доставчици извън Европа. Освен това производството на европейска територия на катодна мед ще повиши конкурентоспособността на европейската индустрия. Според него търсенето на мед ще нарасне двукратно през 2025 г. Той отчете, че в новия акт на Европейската комисия за суровините и материалите е ясно записано, че и медта е конкретен метал, който е необходимо да бъде доставян устойчиво. Бретон посочи, че актът за суровините е важен и е одобрен от всички членки на Европейския съюз.