Двама бивши енергийни министри остро разкритикуваха договора на "Булгаргаз" с турската държавна компания "Боташ" - Александър Николов и Румен Овчаров. Според мнението на първия, договорът е вреден, по думите на втория е абсурден.

"Договорът с "Боташ" е най-видното нарушение на политиката, следвана през последните 2 години в сектор "Енергетика". Не знам защо нито една служба не се самосезирала, за да си набие ползите за това, видиш ли, каква грандиозна работа са свършили." Това каза по БНТ бившият министър на енергетиката Александър Николов. Той заемаше поста в кабинета "Петков", но беше представител на "Има такъв народ". 

"Вижда се кой има полза от фалиране на "Булгаргаз". Тези, които завземат текущо пазарните дялове и тези, които потенциално са получили някакви корупционни дялове от това огромно ощетяване. Достъп до документите има. Защо се мълчи?", попита Николов.

Ето още от изказването на Николов:

"Сметката се плаща от нас като потребители - било то през дълг, било то през текущи разходи. Проблемите са изцяло свързани и зависещи от България и от българското управление - било то на дружество, било то на холдинг, било то на политическо ниво. Полезността на договорът е 0. Вреди през разходи, при това огромни. Ако една стока струва 3 лв. и доставката на стоката трябва да е 2%, а ти решиш, съвсем случайно, да фиксираш цената на транспорта, не като процент от стоката, а като фиксиран разход, който прави стоката практически непродаваема в конкретната страна, просто не можеш да ползваш тази стока. Договорът води до над 60 млн. загуби в първото шестмесечие. В първото от 26 шестмесечия. По отчета на "Булгаргаз" има огромни загуби и нулево използване на капацитет."

По отношение на "Булгаргаз" - страна по договора с "Боташ", Николов отбеляза, че това, което е затормозявало най-много компанията през последните години, е "изключителна политическа неадекватност и контрол върху икономически субект, който трябва да работи по нормални пазарни правила, но работи като политическа маша". И по думите на  на Николов "това не е стартирало от 2022 или 2023 г.". "Ако се цели да се разбере каква е текущата ситуация, трябва да се започне от много по-рано", каза министърът, който "посрещна" внезапното решение на "Газпром" да спре доставките на газ за България през април 2022 г.

В същия смисъл беше и изказването, също по БНТ, от сряда на Румен Овчаров, бивш министър на икономиката и енергетиката.

"България няма абсолютно никакъв интерес от договора с турската компания "Боташ". Дори и да приемем тезите на президента, че този договор създава условия за диверсификация, тези условия вече приключиха и Турция си ползва връзката с Румъния и Молдова и изнася газ още от средата на миналата година за тези две държави и то доста повече, отколкото ние сме резервирали", каза Овчаров, който е члена на Националния съвет на БСП.

"Този проект има някакво бъдеще някога, но не сега, защото на ден плащаме 490 000 долара без да ползваме нито договора, нито тръбопровода. Самата Деница Златева е написала доклад до бившия министър на енергетиката Румен Радев какви са негативите от този договор. В него пише какви са недостатъците, колко е неефективен за България, как "Булгаргаз" е правил някакви усилия, но "Боташ" отказвали и т.н.", поясни Овчаров.

По думите му, този договор е безсмислен и престъпен. Преди всичко той е в интерес на "Боташ". Договорът няма да бъде предоговорен, защото клаузите са такива. Той е абсурден договор, категоричен е Румен Овчаров.