Няма еднозначно решение по налагане на мерки срещу разпространението на новия коронавирус - всички държави залагат главно на едно правило - предпазване на собствените си граждани.

Година след масовото световно затваряне и поредица от коронавирусни вълни, някои страни започнаха, макар и плахо, да премахват строгите ограничения, дори когато е ясно, че контролът върху пандемията се изплъзва.

Предпазливо се обявяват дати - дни напред, разбира се, ако междувременно не бъде регистрирана драматична промяна на епидемичната обстановка.

Първа, втора, трета вълна, първи, втори, трети локдаун - някои бяха залети само от по две вълни и се пазят от трета, други вече живеят с третата - и в съответните си заключени държави.

Това, което обединява всички, е че навсякъде по света, COVID-19 удари силно местния, главно малък и среден бизнес.

Всички също така хранят надежда за намаляване на инфекциите и увеличаване на ваксинациите. Там, където това се случва, вратите се открехват към що-годе нормално всекидневие. Но навсякъде, където се предприема, отварянето става на етапи.

Едни страни предупреждават, че не трябва да следват примера на други страни, разхлабили прекалено бързо ограниченията и загубили контрол върху инфекцията.

Прави се и ясно предупреждение - надигне ли се нова вълна, се връщаме обратно в изходна точка - локдаун (частичен, пълен - според ситуацията).

Дълги месеци властите удължаваха локдауна с обяснението: всяко облекчаване на ограниченията днес би довело до по-строги мерки по-късно. И казваха: локдаунът може да бъде смекчен или да отпадне в два случая - само ако броят на случаите спадне рязко или ако се натрупа голям брой ваксинирани - двата фактора действат и в комбинация - това е оптималният вариант.

Ваксини обаче няма достатъчно въпреки договорите, което накара европейските власти да се наежат срещу производителите.

Като капка катран подейства разпространението на по-заразния британски и още по-заразния южноафрикански вариант на коронавируса (има и бразилски), което наложи нови ограничения в повечето страни. Беше въведен например пълен локдаун на някои окръзи на Чехия по границата с Германия и Полша, както и затваряне на границите на Германия с Чехия и Австрия.

Чакат ни адски дни, възкликна чешкият премиер Андрей Бабиш и алармира, че противници на ограниченията заплашват със смърт него и семейството му. А Словакия..., положението там е толкова тежко, че получи медицинска помощ от други страни за интензивните отделения на претоварените болници.

"Локдаунът не може да продължава вечно и ваксините са единственият начин за намаляване на разходите за здравеопазване, защото болните хора струват пари." Това каза изтъкнатият италиански вирусолог Фабрицио Преляско, цитиран от Анджело Аманте от Ройтерс на 15 февруари.

Германският канцлер Ангела Меркел направи едно простичко прозрение: "Гражданите с нетърпение очакват да чуят за някаква стратегия за отваряне".

Да, общественият натиск за разхлабване на мерките расте.

Дали пътят към нормалния живот минава през дигиталните ваксинационни (имунизационни, зелени) паспорти, удостоверения, сертификати или каквото име им дадат за имунизирани, тествани и излекувани от Covid-19? Срокът е няколко месеца до лятото да разберем...

Ето какво е положението по страни

Положението е много различно и няма изгледи това да се промени. Ето няколко примера на големи и по-малки страни, на развити и не толкова развити, догонващи. Да започнем от нашата страна и да караме по южната част от Стария континент и да го пообиколим.

България - "най-либералните мерки" (по Бойко Борисов)

Напук на принципа затваряне при увеличаване натиска в болниците, на прага на трета вълна заведенията извън хотелите отварят от днес, 1 март, като ще могат да запълнят половината от местата си, а на масите ще могат да седят до 6 човека и до 23 часа. Във времето между 6.00 ч. и 23.00 ч., работата си могат да започнат отново и игралните зали и казината, също при използване на до 50 на сто от местата.

Дискотеки - бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове ще отворят от 1 април.

От 1 март отпада още една забрана - за организирани пътувания в страната. А такива в чужбина ще могат да се правят от 1 април. Пак от 1 март ще може да се провежда т.нар. конгресен туризъм при ограничения в броя на събиращите се на мероприятието (до 30% от местата в залата).

"Разчитам на дисциплинирания и мислещия народ. Заслужава да води нормален живот. Не означава, че от 1 март всички трябва да се натикате в ресторанта. Трябва пак да бъде с цялото разбиране на хората, че пандемията не е свършила." Премиерът Бойко Борисов каза това и изрази удивлението си как едва сега в някои страни могат да отворят само фризьорските салони. Нашата страна, ако се съди по думите на премиера, има най-либералните ограничителни мерки. Все пак, за да не иде твърде далеч, той отбеляза, че отваряме предпазливо.

Гърция - покупки извън магазина

Намерението е от 1 март да заработи пазарът на дребно. Наред с търговията се очаква да бъде възстановено и присъственото обучение в училищата. Гръцките медии написаха, че правителството смята да разреши отваряне на магазините (такива със стоки не от първа необходимост) по системата click away (тоест предаване на стоката извън магазина), както и чрез метода click inside (посещение на клиента в магазина с предварително запазен час).

Предвижда се увеличаване на времевия интервал, който имат на разположение гражданите за покупки и придвижване, от два на четири часа, за да не се образуват опашки в и пред магазините.

Гърция стана известна с локдауна по местности - за острови и за Атика, където е столицата Атина.

Кипър - предпазливо напред

Кипър предприе частично облекчаване на ограничителните мерки. От 1 март се възстановява присъственото обучение в първи и втори гимназиален клас на обществените и частните училища, а от 8 март ще бъдат възстановени учебните занятия във всички класове на прогимназиите с физическо присъствие.

От 1 март се отворят фитнесите, школите по танци и други спортни съоръжения на закрито, включително плувните басейни. Разрешава се достъпът до туристическите природни маршрути с цел спорт. Разрешават се амбулантната търговия на публични места, както пазарите и за други стоки освен хранителни. Разрешават се груповите тренировки, разширява се кръгът на провежданите състезания в отборните спортове.

От 16 март се очаква да бъдат отворени заведенията за обществено хранене на основата на санитарни протоколи, които се изготвят в момента.

Италия - с маска навсякъде

Правителството на премиера Марио Драги одобри на 22 февруари постановление, с което удължава забраната за придвижване между италианските области до 27 март. Мярката трябваше да изтече на 25 февруари, но уви...

Италия също въведе регионални ограничения, като вкара областите си в цветна карта.

Според новото постановление се удължава и правилото за посещенията в частни домове. До 27 март само двама възрастни и техните деца до 14 години могат да посещават дома на други лица.

В страната остава задължително носенето на маски навсякъде.

Ски курортите, които трябваше да отворят на 15 февруари, ще останат затворени заради разпространението на по-заразни варианти на вируса поне до 5 март, докогато ще е в сила и въведеният по-рано полицейски час през нощта - от 22 ч. до 5 часа сутринта.

Франция - уикенд локдаун

Франция не наложи нов, трети национален локдаун, за това пък въведе полицейски час от 18 ч. до 6 ч. сутринта. Правителството прибегна до нетипична карантина - само за северозападните райони и част от Лазурния бряг, където има бум на случаите на коронавирус. И само през уикендите.

Така през следващите два уикенда от Теул-сюр-Мер до Мантон на брега на Средиземно море, където живеят около 90 процента от населението на департамента Алп-Маритим, и в Дюнкерк - на север, се разрешават излизания от къщи за по един час за посещение при лекар, извеждане на домашни животни, спортуване и разходка в радиус от 5 км от адреса по местоживеене. Мярката ще е в сила от 18 ч. в петък до 6 ч. в понеделник.

Мерките на уикендния локдаун в Ница и 63 крайбрежни градчета, а също и в Дюнкерк, включват затваряне на търговските обекти с площ над 5000 квадратни метра, санитарни протоколи по пазарите, забрана на продажбите на алкохол, ограничаване на излизанията навън.

Ще се засилят и проверките на границата с Италия, както и граничният контрол по летищата.

Испания - отказ от локдаун и комендантски час

Испания заложи на това, че третата вълна от коронавируса може да бъде победена без да се налага поредно тежко затваряне, което допълнително ще навреди на икономиката. Някои наблюдатели изтълкуваха такова поведение като проваляне на опитите на европейски правителства, като това на Великобритания, Германия, които вкараха живота в рамки.

Испанското коалиционно правителство отказа да позволи на 15 от 17-те региона да въведат комендантски час от 22:00 часа до 08:00 часа. Други региони искаха да блокират и домакинствата, което също беше отказано.

Великобритания - отпускане на няколко етапа

Ще има пет седмици изчакване между всеки етап от плана на Борис Джонсън, който премиерът обяви на 22 февруари.

От 8 март отварят всички училища с разрешени спортни занимания на открито. Отдих в публично пространство - като паркове - ще бъде разрешен между двама души.

Също от 8 март се допуска всеки, настанен в дом за грижи в Англия, да има един редовен посетител, с когото да може да се хване за ръка.

Изискването хората да не излизат от дома си без специална необходимост ще остане в сила до 29 март. От тази дата ще бъдат разрешени събирания на открито или на до шест души, или на две домакинства. Спортните съоръжения на открито като тенис или баскетболни игрища ще отворят отново, завръщат се организираните спортни мероприятия за възрастни и деца, като футбола.

Желаещите да отидат на фризьор, на ресторант или пъб ще трябва да изчакат още два месеца, категоричен е премиерът.

Мерките са наложени за Англия, където живее 85 процента от населението на Обединеното кралство. Останалите три области в страната - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, определят самостоятелно своята политика по въпроса, но те обикновено синхронизират мерките си с Лондон.

Нидерландия - тежък локдаун и избори

Магазините, които не са от първостепенно значение, баровете, ресторантите и други обекти като кината, остават затворени, обяви премиерът Марк Рюте. Страната на два пъти удължава въведения на 23 януари нощен полицейски час - от 21 ч. до 4,30 ч. - веднъж до 2 март, втори път - до 15 март. Може да има и трети път. Ще стане ясно на 8 март.

"Засега все още се намираме в изключително трудна фаза", каза на 23 февруари Рюте, допълвайки, че според експерти трета вълна е неизбежна. "Числата отново растат. Това е реалност, която трябва да приемем", отбеляза той. Потвърдените случаи на коронавирус в Нидерландия са се увеличили с почти 19% за последната седмица. Безпокойството е свързано с британския вариант на вируса.

Заради пандемията в Нидерландия ще се проведе тридневно гласуване на парламентарни избори - от 15-и до 17 март.

Дания - поемаме пресметнат риск

Дания - една от страните в Европа с най-ниско равнище на заразените с коронавирус, обяви, че ще разреши през март отварянето на магазините с площ под 5000 кв. метра и училищата (учениците ще бъдат тествани два пъти седмично). Решението премиерът Мете Фредериксен определи като "пресметнат риск". Все пак развлекателните дейности на открито остават в лимита до 25 души на едно място.

Швеция - да осуетим трета вълна

"Сега не е време за разхлабване. Можем да избегнем трета вълна, ако пазим дистанция", каза на 24 февруари премиерът Стефан Льовен.

От 1 март ресторанти, барове и кафенета ще затварят най-късно в 20.30 часа. Броят на хората, които имат право да бъдат едновременно в магазините и търговските центрове, ще бъде ограничен допълнително. Чакат се още ограничения.

Норвегия - Осло "под ключ"

Общинската управа на норвежката столица обяви локдаун заради увеличаването на случаите на новия по-заразен британски вариант на новия коронавирус. Всички ресторанти и магазини (освен супермаркетите и аптеките) се затварят.

Ресторантите вече ще могат да продават само храна за вкъщи.

Организираните забавления за пълнолетни не са препоръчителни, както и частните събирания и посещенията по домовете.

Финландия - затваряме

Финландия последва Швеция. Влизаме в триседмичен локдаун от 8 март заради нарастване на случаите на зараза с новия коронавирус, съобщи на 25 февруари премиерът Сана Марин. Затварят се ресторантите, въвежда се дистанционно обучение за ученици над 13 години.

Но в Хелзинки ограничителни мерки влизат в сила от 1 март. Затварят обществените и частните фитнес зали, закритите спортни обекти, сауните и плувните басейни, както и други възстановителни центрове.

Германия - ослушване и предпазливост

Локдаунът ще продължи поне до 7 март - за това се договориха на 10 февруари лидерите на 16-те германски провинции и федералното правителство.

Повечето германски провинции започнаха от 22 февруари да пращат децата в училище. Отвориха и детските градини.

Предвижда се от 1 март да бъдат отворени ... фризьорските салони, ако се спазва необходимата хигиена.

Канцлерът Ангела Меркел смята, че отварянето на част от обществото трябва да стане на три етапа. Първо, увеличаване на максималния брой лични контакти, последвано от отварянето на училищата и техникумите и накрая - на спортните прояви, ресторантите и културните обекти.

Надеждата за съживяване върна доверието на германския бизнес, което през февруари рязко се повиши. Германия се нуждае от ясен път за излизане от сегашния локдаун, заяви на 22 февруари Германската промишлена асоциация (BDI). Тя настоява за изготвяне на поетапен план с практически критерии за безопасно отваряне на икономиката след месеци на масово затваряне и ограничения. Това трябва да включва стратегия за тестване и ваксинация, пише асоциацията.

Канцлерът Меркел и 16-те премиери на провинции ще проведат следващия кръг от преговори по локдауна на 3 март.

Швейцария - отпускане на юздите

За разлика от други край нея, Швейцария отваря от 1 март отново магазините, музеите и читалните в библиотеките, както и спортните и развлекателни обекти на открито и откритите пространства на зоопарковете и ботаническите градини. В затворените пространства, като магазини и молове, обаче достъпът ще се ограничава.

Семейни и приятелски срещи, културни и спортни дейности ще бъдат разрешени в групи до 15 души при до 5 в момента.

Разрешават се отново и всякакви спортни състезания и концерти без публика. Възрастовата граница в позволените спортни и културни дейности се увеличава от 16 на 20 години - за по-възрастни масовите спортни прояви остават забранени.

Правителството допуска още по-голямо отпускане от 22 март при благоприятно развитие на ситуацията с новия коронавирус и увеличаване на ваксинациите.

Полша - локален локдаун на север

Полша удължи до 14 март някои ограничения: ресторантите и баровете в цялата страна могат да предлагат само храна за вкъщи; хотелите и кината могат да работят с 50 на сто от капацитета си; за това пък търговските центрове и плувните басейни остават отворени; само децата от 7 до 9 години се обучават присъствено.

В Мазурско воеводство (в Североизточна Полша) обаче, където броят на новозаразените в последно време е повече от двойно по-висок от средното за страната, от събота, 26 февруари, всички училища преминават към дистанционно обучение, а всички хотели, музеи, кина, търговски центрове и плувни басейни ще бъдат затворени.

Чехия - внимание, южноафрикански щам

Чехия е в частичен локдаун от миналия октомври и не мисли да премахва ограниченията засега. Затворени са ресторантите, фитнес залите, театрите и други развлекателни обекти. Работят само магазините за хранителни стоки. Училищата са затворени освен за първи и втори клас.

Заради потвърдени случаи на заразяване с южноафриканския щам на вируса Чехия забрани на гражданите си да пътуват до няколко африкански страни. Както и до южноамериански заради бразилския вариант на коронавируса. Забраната за пътуване ще продължи до 11 април, с някои изключения. Тя включва страни като Ботсвана, Бразилия, Република Южна Африка, Кения, Малави, Танзания и други.

Правителството обмисля да помоли съседна Германия да поеме част от многото пациенти с Covid-19.

Премиерът Бабиш заяви, че положението е тежко. "Чакат ни адски дни", каза той.

Словакия- зов за помощ

Словакия отправи молба към останалите държави от Европейския съюз да й съдействат с медицински персонал за претоварените болници. Страната се бори с едно от най-високите нива на смъртност от Covid-19 в света. Извънредното положение, наложено на 1 октомври и удължавано на няколко пъти, ще продължи до 19 март. 

От 8 февруари 2021 г. е в сила комендантски час в цяла Словакия от 5:00 ч. сутринта до 01:00 ч. на следващия ден. Изключения се допускат за осигуряване на основни потребности (напр. закупуване на храни, лекарства и медицински изделия, продукти за лична хигиена, храна и консумативи за животни, осигуряване на грижи за деца и домашни любимци, зареждане с гориво) - всичко това в най-близкия магазин/доставчик на услуги по местоживеене; посещение на медицинско заведение с цел спешна или планирана медицинска помощ или профилактичен преглед, включително ескорт от близък човек или роднина; извършване на PCR тест или антигенен тест; погребение на близък човек, брак, кръщене; грижи за близък човек или роднина, който разчита на такива грижи; престой сред природата, включително индивидуални спортове в областта (в Братислава и Кошице - в града); разходка с куче на разстояние до 1000 м от дома, грижи за добитъка, предоставяне на ветеринарни грижи и др. подобни ограничения.

Унгария - ваксините не помогнаха достатъчно

Въведени през ноември м.г. ограничителни мерки в края на януари бяха удължени до 1 март: нощен полицейски час, затваряне на средни училища и ресторанти. Но явно няма да отпаднат.

Въпреки напредъка на кампанията за ваксинация (и с руска, и с китайска ваксина), постигнатото не е достатъчно за облекчаване на ограничителните мерки в момент, когато Унгария е заплашена от трета вълна, подчерта на 24 февруари премиерът Виктор Орбан. Ден по-късно правителството обяви, че локдаунът в някои райони ще остане поне до 15 март.

Хърватия - разрешено, забранено

Въпреки лекото повишение на броя на заразените, като преобладава инфекцията с британския вариант на коронавируса Балканската държава реши от 1 март да се отворят терасите на ресторантите и кафенетата и да се разреши консумацията на открито.

Разрешават се и тренировките на закрито. Забранено остава събирането на повече от 25 души, а на частни събирания - на повече от 10 души.

Събирането на публични събития от всякакъв вид е разрешено до 22 часа.

Работното време на пекарни и магазини за хляб е до 22 часа.

Турция - само до 45 минути в заведение

Отново на юг - към Турция. Властите започнаха да разхлабват мерките. От 1 март новата програма на здравното министерство включва отваряне на голяма част от ресторантите и кафенетата за обслужване на клиенти на място.

Предвижда се престоят и обслужването на клиентите в заведенията да бъде ограничено до 45 минути. Според местните експерти ограничаването на престоя в закрити помещения намалява риска от разпространение на вируса.

Ще бъде ограничен и капацитетът за обслужване: до 30 процента в заведенията от затворен тип и до 50 на сто в заведенията на открито.

На входа от клиентите ще се изисква да представят т.нар. ХЕС код, който служи за проследяване на разпространението на епидемията. ХЕС кодът бе въведен от здравното министерство във връзка с пандемията от Covid-19 и се изисква за пътуване в градския, междуградския транспорт и в чужбина, за обслужване в обществените институции, моловете и други.

Затворените граници: настъпи хаос

Специално внимание се полага на тежкия проблем със затварянето на граници. Към такава мярка прибегна Германия, която от 14 февруари силно ограничи преминаването през границите с Чехия, Словакия и австрийската провинция Тирол, заради откритите случаи на британскиq щам. Това доведе до почти пълна забрана за влизане на германска територия на хора, идващи от тези страни и области. Изключения са допустими например за шофьорите на камиони.

Полша на свой ред сложи кръст, като обяви, че въвежда задължителна карантина за пристигащите от Чехия и Словакия.

Франция заяви на 25 февруари, че затяга контрола на границата с Германия. Работниците, които преминават границата и за които досега важаха по-либерални правила, вече ще бъдат задължени да представят негативен PCR тест, ако влизат във Франция по причини, които не са свързани с трудовата им дейност. Насърчава се работата от вкъщи в граничните райони, заявиха в съвместно съобщение френските министри по европейските въпроси и на здравеопазването.

Европейската комисия поиска обяснения от Германия. "Смятаме, че основателно преследваната от Германия цел - опазването на общественото здраве в условията на пандемия - може да бъде постигната и с не толкова рестриктивни мерки", се казва в писмо на ЕК до германския постоянен представител в Евросъюза с дата 22 февруари.

В писмото се дава 10-дневен срок на Германия да отговори.

На теория спорът може да доведе до съдебни действия срещу държавата членка, макар че в условията на пандемия това се смята за малко вероятно.

Но не е само Германия. Подобни писма ЕК изпрати и до Белгия, Унгария, Дания, Швеция и Финландия, които също въведоха стриктни ограничения по границите си.

И все пак на срещата си на върха преди два дни европейските лидери се съгласиха, че несъществените пътувания трябва да бъдат ограничени. Пътувания - само такива, които да гарантират безпрепятствения поток на стоки и услуги в рамките на единния пазар.

В очакване на лятото и отпуските...