Депутатите приеха на първо четене законопроект за изменение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, с който се отменя алтернативният данък за доходи от събиране на диворастящи гъби и плодове, включително и на лечебни растения, и на трюфели. Законопроектът, внесен от депутатите Йордан Цонев и Теменужка Петкова, бе гласуван с 95 гласа "за", трима - "против" и 59 - "въздържал се", предаде БТА. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ", уточни БНР.

В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че за заетите в този вид стопанска дейност данъкът се явява непосилен и явно несправедлив. Алтернативният данък е дължим авансово, преди реализиране на продукцията, която е силно зависима от климатичните условия, се отбелязва в доклада.

Освен това установеният законов ред създава допълнителна административна тежест за държавните горски предприятия, която е неоправдана, те, издавайки разрешителните за съответния месец, са задължени да удържат, декларират и внасят задължителните осигурителни вноски и алтернативен данък, се посочва в мотивите си вносителите.

Министерството на финансите по принцип подкрепя законопроекта, се посочва в доклада на бюджетната комисия.

Почти 99 процента от добива на диворастящи гъби у нас е за износ. При добри години добивът годишно възлиза на 440 тона трюфели и близо 1000 тона диворастящи гъби. Около 30 000 са ловците на трюфели у нас, над 600 000 са събирачите на диворастящи гъби. За голяма част от хората това е основен поминък, особено в районите с висока безработица.