Министерството на финансите има организация за емитиране на дълг на международните финансови пазари, но чака изгодни за страната условия, каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред Комисията по бюджет и финанси на парламента.

Пред депутатите вицепремиерът увери, че има начини държавната хазна да устои и на най-лошия възможен сценарий.

За облигационната емисия

Избрани са банките, подготвен е проспект, но заради войната в Украйна излизането на тези пазари беше спряно през пролетта и само Хърватия от страните в нашия регион емитира дълг. В началото на юни пазарите се затвориха отново заради данните за увеличаване на инфлацията и сега няма държави, които да емитират дълг. Имаме пълна готовност да излезем на международните пазари, отбеляза министърът, цитиран от БТА.

Фискалният резерв е 8,340 млрд. лева при минимално ниво от 4 милиарда лева, каза Василев.

С наскоро приетата актуализация на държавния бюджет максималният размер на новия държавен дълг се вдигна от 7,3 млрд. лв. на 10,3 млрд. лв. - главно заради настъпващи падежи в началото на следващата година в размер на 3 млрд. лева.

За по-лошия сценарий

При подготовката на бюджета има заложен лош сценарий, малко по-лош от тези в момента, каза финансовият министър. В него е заложено прекъсване на доставките на петрол, намаление на доставките на природен газ до 50 процента, затварянето на търговията през Босфора, както и значително увеличение на мигрантската вълна с още общо 250 00 души. При него инфлацията се вдига с още 4-5 процента, ръстът на БВП е минимален - 0,1-0,2 процента. Има буфери в бюджета за подобен сценарий, така че да издържи. Не би трябвало да имаме проблеми във финансовата ликвидност. Можем да получим ликвидна подкрепа от международните финансови институции, както и през Плана за възстановяване и устойчивост, каза Василев.

Бюджетът е приет със закон и трябва да се изпълнява, без значение от кое правителство, каза вицепремиерът Василев в отговор на въпрос дали има готовност за неговото изпълнение.

Според мен бюджетът е изпълним, но няма да е много лесно и зависи от редица фактори, най-вече през последното тримесечие, и безпрецедентната среда на газовия пазар в Европа. Никой не е очаквал около 40 процента от нужния газ в Европа да не е доставен, изтъкна финансовият министър, имайки предвид изкуствения дефицит (по думите на енергийния министър Александър Николов), който създаде "Газпром".

11-те милиарда евро по европрограмите

По споразумението за партньорство България ще получи от ЕК 11 милиарда евро до 2027 г. Ние сме 13-та държава с одобрено споразумение за партньорство, каза още Асен Василев пред комисията по бюджет и финанси на парламента.

Част от програмите по споразумението (в четвъртък се разбра че те са общо 10) са изпратени към ЕК и се чака в началото на септември да са одобрени и до ползваме пари от тях. Реални плащания се очакват в началото на септември, например по програмата "Развитие на човешките ресурси", добави финансовият министър.

Има нови неща в споразумението като например твърдия ангажимент 50 процента от парите да се инвестират в Северна България, каза Василев.