Тристранният съвет обсъди проектите за актуализация на бюджетите на ДОО и на НЗОК и на държавния бюджет. Мненията, главно по държавния бюджет, и този на ДОО, бяха разнопосочни, както се изрази вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Въпреки разногласията той каза, че е възможно кабинетът да обсъди и гласува актуализацията още в сряда, за да придвижи процедурата към комисиите на Народното събрание. 

Финансовото министерство е против увеличаването на възнагражденията в публичния сектор с еднаква ставка. В различни министерства - на отбраната и на вътрешните работи, се работи по оптимизация, която да позволи институциите да получат повече пари за възнаграждения от създадения още в началото на годината специален фонд, който да подкрепя реформите в администрацията. В него има над 300 милиона лева, като различни министерства ще получат допълнителни пари за увеличение на възнагражденията в тях, но срещу оптимизация и реформи. Увеличение на заплатите в публичния сектор на калпак няма да има, обяви Асен Василев при обсъждането. 

"Министерството на вътрешните работи доста активно работи по много сериозен проект, който включва отделяне на Пожарната от самото министерство, преструктуриране на районните управления, така че да се спести от администрация, преструктуриране на част от главните дирекции", каза Василев, цитиран от БНР.

Актуализацията на бюджета е изчислена средногодишна инфлация от 11,9% (при заложени досега 5,6%) заради ръста предимно на цените на храните; бюджетен дефицит от над 6 милиарда лева, но при запазване на съотношението с БВП от 4,1 на сто. Новите текстове включват по-високи приходи, които ще бъдат насочени към подпомагане на различни сектори и съответно по-високи разходи.

Василев на няколко пъти каза, че предвидените антикризисни мерки не са проинфлационни, тъй като запазват непроменен бюджетния дефицит.

"Подоходна политика в традиционния ѝ вид - вдигаме с 10%, или с 5%, или с 15% на всички служители заплатите, не е предвидена в тази актуализация и Министерството на финансите е против предвиждането на такава политика", каза Асен Василев.

Помощите за бизнеса ще бъдат осигурени със средства извън бюджета, уточни министърът на финансите.

Това е така, "тъй като средствата, които се използват за енергийното подпомагане, вървят през фонд Сигурност на енергийната система и идват по линия на допълнителни вноски от енергийните дружества, тоест те не засягат приходната и разходната част на държавния бюджет, така както той е представен".

Параметрите на актуализацията бяха обсъдени по-рано през деня на експертен коалиционен съвет, но партньорите не постигнаха единство.

На какви мерки залага кабинетът

"Актуализацията включва основно антикризисните мерки, включително актуализация на пенсиите и някои данъчни облекчения", припомни министърът на финансите.

Сред мерките, заложени в актуализацията, са: Освобождаване от акциз на електрическата енергия, втечнения нефтен газ и природния газ; Намалена ставка на ДДС в размер на 9% за парното и доставките на газ; Нулева ставка на ДДС за доставка на хляб; Увеличаване размера на данъчните облекчения за деца; Увеличаване на акциза на цигари, тютюн за пушене, пури, пурети, нагреваеми тютюневи изделия и наргилета.

Други мерки за подкрепа са осъвременяването на пенсиите от юли 2022 г. и прилагане на нов механизъм за подобряване на адекватността на пенсиите от октомври 2022 г., предвиждат промените.

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 370 лв. на 467 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 1500 лв. на 2000 лв. от юли 2022 г., а от началото на октомври 2022 г. допълнително на 3400 лева. Размерът на социалната пенсия за старост и обвързаните с нея размери на пенсиите, несвързани с трудова дейност, както и добавки, се увеличава от 170 лв. на 247 лв. от 1 юли 2022 година. Очаква се средната пенсия на един пенсионер през юли 2022 г. да достигне 666 лв., което е ръст от 23,2% спрямо юни 2022 г.

Общо 8 млрд. и 247 млн. лева бюджет на Държавното обществено осигуряване са заложени в предлаганата актуализация. Предвидено е парите за пенсии през тази година да са в размер на 15 млрд. 590 млн. лева, с които кабинетът се надява да осигури осъвременяването на отпуснатите до края на миналата година пенсии с 10% от 1 юли, а също и нов механизъм за изчисляването на пенсиите за трудов стаж от 1 октомври. 

Асен Василев отбеляза по време на обсъждането, че целта на тези мерки е доходите на най-уязвимите социални групи да бележат ръст в инфлационна среда.

Какви са реакциите на партньорите

От Българска стопанска камара (БСК) посочиха, че подкрепят само част от мерките и ги разкритикуваха за липса на продължаване на компенсациите за електроенергия на небитовите потребители. От камарата смятат, че правителството не е направило подробен анализ как тези мерки ще повлияят на темпа на инфлация.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) не подкрепи промените в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, тъй като, според организацията, предложеното увеличение на пенсиите дебалансира системата и нарушава връзката между осигурителния принос и размера на пенсията.

От Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) настояха за нов ръст на минималната заплата през тази година, както и за покачване на доходите на хората, заети в бюджетната сфера. От КНСБ прогнозираха и браншови протести, за които изразиха подкрепа.

Становището на КТ "Подкрепа" към актуализацията на бюджета на НЗОК също беше отрицателно, тъй като, според синдиката, там липсва политика по доходите на заетите в тази дейност. От синдиката предупредиха също, че с актуализацията правителството не гарантира повече приходи към на НОИ, но изразиха подкрепа за заложения ръст на пенсиите.

Асен Василев беше категоричен, че МРЗ няма да се повишава втори път тази година, след увеличението от април до 710 лева.

Министерството на труда и социалната политика ще предложи минималната работна заплата да се изчислява като 50% от средната, каза министър Георги Гьоков по Нова.

По наши сметки се пада около 770 лева. От 1 януари ще приложим това правило. Настояването ни беше това да се случи от 1 юли. Не знам как ще се развие инфлацията, но смятам, че някъде около 800 лева ще се наложи да бъде минималната работна заплата от януари 2023 г., прогнозира министърът.