Европейската централна банка е на път да намали лихвените проценти на заседанието си през юни, според вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос.

"Ако нещата се движат в същата посока, както през последните седмици, ние ще разхлабим нашата рестриктивна парична политика през юни", посочи той в днешно интервю за френското издание Le Monde, предаде БНР.

"Ако приемем, че няма да има изненади от сега до заседанието през юни, както казвате на френски, това е "свършен факт"", посочи Гиндос.

Коментарите му са в съответствие с общия консенсус в ЕЦБ за начало на разхлабване на паричната и лихвена политика. Това, което обаче ще се случи след заседанието през юни, изглежда по-противоречиво, като вицепрезидентът на централната банка цитира инфлацията в услугите, по-силния ценови натиск в САЩ, геополитическата ситуация и нейното потенциално въздействие върху петрола като рискове за следващите месеци.

"Нивото на несигурност прави много несигурно това, което ще направим в бъдеще. Вече споменах юни. Колкото до това, което ще се случва след това, съм склонен да бъда много предпазлив", отбеляза Луис де Гиндос.

Той също така отбеляза, че "разходите за труд на единица продукция все още нарастват, но мисля, че вървим в правилната посока и ще видим някои печалби в производителността".

"Това, което Федералният резерв решава, е от решаващо значение не само за Съединените щати, но и за световната икономика, която също така засяга и еврозоната", отбеляза той по повод на все по-голямата вероятност Фед да забави във времето първото намаляване на основната американска лихва.

"Обменният курс евро/щатски долар може да бъде един от каналите, чрез които ще има въздействие (от евентуалните различия при лихвените политики на ЕЦБ и Фед). Нямаме целево ниво за този обмен курс, но трябва да вземем предвид въздействието на движенията на обменния курс при взимане на нашите решения", посочи вицепрезидентът на ЕЦБ.

Относно икономическото представяне, Де Гиндос посочи, че "водещите индикатори в Европа сочат умерено възстановяване през втората половина на 2024 г., но ние ще постигнем темп на растеж от по-малко от 1%, което е под нашия потенциал и е много нисък".