Хората трябва да са спокойни, тъй като в крайна сметка от инфраструктурно положение България стои доста добре, т.е. има достатъчно конвенционални решения. Това заяви пред журналисти в парламента енергийният министър в оставка Александър Николов в отговор на въпрос за газовите доставки и спокойствието на хората за зимния период.

Министърът премиерът Кирил Петков бяха изслушани на закрито заседание в парламента по темата за доставките на природен газ неговата цена.

Попитан за газовите доставки и поисканото увеличение на цената от страна на "Булгаргаз" - увеличение с почти 32% за месец юли, Николов първо обясни, че енергийният микс на цяла Европа зависи изключително много от "Газпром Експорт". Той коментира, че поведението на доставчика е далеч от търговско. "Това ще рече, че, ако се съди от поведението от февруари нататък и дори от това, което се случи предходната година, създаване на изкуствен дефицит и изкуствено повишаване на цената за цяла Европа, мисля, че този риск е валиден, но той не е функция от поведението на която и да е държава - консуматор или което и да е юридическо лице", коментира Николов, цитиран от БТА.

Договор, цени, пазар

В сряда след непровело се изслушване в енергийната парламентарна комисия Александър Николов каза, че се работи за осигуряването на всички необходими количества природен газ. Нека да не се забравяме, че в крайна сметка българската страна разполага с активен договор с "Газпром Експорт" (до края на годината) и комуникацията дотолкова, доколкото обхваща нормални правни и търговски отношения, не е спирала, отбеляза министърът.

Ден по-късно Николов каза същото: "Булгаргаз" спазва всички изисквания по договора с "Газпром". "Всички възможни рискове са описани детайлно и са изпратени предложения, така че да може договорът да бъде спазван двустранно." Във връзка с цената на газа министърът в оставка каза, че предстои решение на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Междувременно министърът на финансите Асен Василев каза пред Комисията по бюджет и финанси, че високите цени на природния газ правят суровината неизползваема в Европа. Това не е нормално търгувана стока, а политическо оръжие, посочи той. Нашата икономика не е силно зависима от природния газ, а от електроенергията. Ефектите от високата цена на синьото гориво върху България ще са най-вече върху топлофикациите и торовите заводи и оттам върху селското стопанство и цените на храните, добави той.

Има тенденция еврото да поевтинява, като почти е достигнало паритет спрямо долара. Нашият износ е към европейските пазари, а вносът е в горива, тоест ножицата на дефицита се отваря, каза Василев. Виждаме обаче през последните седмици спад на цените на петрола и на основни суровини - това говори за успокояване на веригата на доставки и очаквания за рецесия в някои държави, отбеляза финансовият министър.

Депутатите: Ами сега?  

Депутатът от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Делян Добрев каза, че заседанието на НС е засекретено, "защото управляващите не искат да кажат, че през август цената ще продължи да нараства с двуцифрени темпове и не се знае дали изобщо ще има газ". Според него това ще принуди служебният кабинет да въведе ограничителен режим на газа в България, ще трябва да реши кои заводи да работят и кои не, кои болници да ползват газ и кои да се върнат на нафта. Ако пред правителството на Радев е заложена бомба, то пред следващия редовен кабинет през зимата е заложена ядрена бойна глава, обобщи Делян Добрев. И допълни, че "Чирен" е пълен само на 35 процента. 

Депутатът от БСП Владимир Маринов също смята, че ситуацията с газа е изключително обезпокоителна за България, а българското правителство към днешна дата не е намерило решение. "То трябва да си дава сметка какво предстои, защото сме в средата на юли." Депутатът отбеляза, че когато търговията на газ е месец за месец (цената се утвърждава от КЕВР месечно - б.р.), цената е по-висока, ако няма договор за дългосрочни доставки.

Няма договор за регулярни доставки, всичко е ден за ден, няма яснота за есента и зимата, изтъкна Маринов. Той отбеляза, че имаме действащ договор с "Газпром", който не е прекратен.

За газа от търговеца и оператора

Природен газ за юли е осигурен, в голяма степен е осигурен и за август. Досега, освен газ от Азербайджан, са доставени количества втечнен природен газ с два танкера. Синьо горивo ще бъде доставено поне от още три танкера. Това каза късно в сряда изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов пред парламентарната комисия по енергетика. Той обяви, че дружеството предлага почти 32% увеличение на цената за месец юли. Цената на природния газ сега е по-висока, защото ползваме краткосрочни договори, обясни директорът на обществения доставчик. През зимата - едва ли може да се очаква да е по-ниска, прогнозира Йоцов.

"За допълнителни количества са водят преговори, но трябва да се прави разлика между 25-годишен договор и търговски преговори, които включват доставка сега, веднага на пазарна цена", отбеляза Александър Николов.

Газохранилището в Чирен е пълно около 35 процента - около 194 млн. куб. метра, каза каза изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов. До 30 октомври продължава периодът за нагнетяване в хранилището. Периодът на добив започва от 11 ноември. Искаме до края на октомври (да са запълнени) около 78 -79 процента или около 400 млн. куб. метра. Има песимистичен вариант, в който "Чирен" ще бъде запълнен на 60 процента, поясни директорът на националния оператор.

Как се очаква да бъдат запълнени хранилищата в цяла Европа, не само в България, при положение, че основен доставчик не е ясно как ще реагира, коментира на свой ред Александър Николов.

В четвъртък министърът опита да внесе успокоение с това, че производството на електроенергия в България не зависи от природен газ, което по думите му е до голяма степен добра новина и причина да сме по-спокойни. Това дава възможност за различни подходи по време на сезона и за алтернативни горива, смята министърът в оставка. Всички възможни решения ще следва да се приведат в конкретен план, който се разработва и се допълва, каза още Николов.