Точно в окото на бурята сме, турбуленцията е изключително голяма. От политически решения ще зависи дали и как бизнесът ще може да се справи с тази криза. Ако не се създаде правилната рамка, колкото и да се адаптира бизнесът, турбуленцията е голяма. Грешните политически решения би направило невъзможно това, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев при откриването на 13-ото издание форума "Шумът на парите 2022" в Sofia Event Center, цитиран от Дарик радио.

Бизнес средата ще остане инфлационна, войната ще е с нас поне 3-5 години и ще се научим да живеем с тези неща, но е важно в момента политиката и политико-икономическите атаки срещу Европа да не успеят, посочи той

През последните десетина години в света се напечатаха страшно много пари - 4 трилиона долара в САЩ и 3,3 трилиона евро в Европа, и те чакат да влязат в обръщение. Това е резервоар за пари, който ще влияе на икономиката още дълго време, каза министърът, цитиран от БТА

Ако няма бързо действие от страна на Европа, ще видим сериозни проблеми, свързани със сериозното поскъпване на енергийните ресурси и на храните, както и заради трудностите с техните доставки, посочи Василев. За последната една година цената на природния газ се вдигна 3,5 пъти. Сега става същото с цената на зърното, защото 20-25 процента от реколтата не може да стигне до пазарите заради войната в Украйна, допълни той.

На ниво Европейски съюз вече започна координация за покупка на природен газ, работи се и по диверсификация на доставчиците и по осигуряване на инфраструктурата за пренос. България може да използва своята газопреносна мрежа от комунистическо време, с която от юг на север могат да се пренасят по 20 млрд. куб. метра природен газ. От него на нас ще ни трябват само 2 млрд. куб. метра.

България може да се възползва и от зърнената криза. Миналата година имахме реколта от 7 млн. тона, като от тях 5 милиона тона бяха за износ, посочи министърът.

Ако ЕС не се намеси за решаване на проблеми с доставките и цените на храните, зърното ще отиде в Китай, а Европа ще има скъпи храни и бежанска криза, отбеляза вицепремиерът пред участниците във форума.

Най-добрата роля на държавата е да не участва на пазара и да остави бизнесът да работи. Тогава има увеличение на инвестиции и ръст на икономиката. Голяма част от инфлацията вече е изконсумирана, каза Василев.

Проектът за промени в държавния бюджет ще бъде обсъден днес със синдикатите и работодателите. С промени в приходната част се намаляват данъците, с които остават повече пари в джобовете на работещите родители и пада крайната цена на редица стоки, свързани най-вече с енергетиката, каза по-късно пред журналисти Асен Василев.

Министърът заяви, че не очаква българската икономика да премине в стагфлация, както вчера обявиха икономисти от Българската академия на науката. Ръстът на икономиката за първото тримесечие беше 4,5 на сто, второто тримесечие също ще е с ръст, каза още Василев. Средно за годината очакваме ръст от 2,9 процента на БВП.

Компенсациите за цените на енергията стават с промени в Закона за енергетиката в парламента, а не през държавния бюджет, каза Василев в отговор на въпрос.

Оставайки в рамките на планирания бюджетен дефицит, не наливаме повече средства в мелницата на инфлацията. Това е най-доброто, което може да се направи в момента, защото инфлацията е предимно вносна - на природния газ, петрола и зърното. Това са базисни цени на икономиката и няма как да не се отрази на нашето производство. През последния месец виждаме, че тези увеличения са отразени в цените на стоките и влизаме в увеличение на други стоки като дрехи, обувки и транспорт. Тоест излизаме от директния удар на увеличението на цените, което дава надежда, че инфлацията ще става все по-малка, каза още финансовият министър.