Националната администрация за транспортна безопасност на САЩ (National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA) обяви, че е започнала разследване срещу американския производител на електрически автомобили "Тесла" (Tesla), предаде Ройтерс.

Разследването засяга моделите Model Y, X, S, 3 и пикапа "Сайбъртрък" (Cybertruck) в САЩ, оборудвани с автопилот и произведени между 2012 г. и 2024 г., отбеляза административният орган.

Намерението на регулатора е да установи дали е обосновано решението на "Тесла", обявено през декември 2023 г., да изтегли над 2 милиона превозни средства за ремонт. Тогава компанията обяви, че трябва да бъдат подменени автоматизираните им системи за управление, известни като "Автопилот" (Autopilot), защото "може да не са достатъчни, за да предотвратят неправилно действие на водача" и могат да увеличат риска от катастрофа.

Националната администрация за транспортна безопасност на САЩ проучва пътни инциденти, свързани с автомобилите, на които са били инсталирани актуализирана версия на софтуера за компютърната система, която управлява автоматизираната система.

Агенцията посочва, че "Тесла" е актуализирала софтуера на автоматизираната система за управление. Това е станало в отговор на изразените опасения относно гарантирането на безопасността.

Регулаторът за автомобилна безопасност разкри в петък, че по време на своето проучване на съвременната версия на системата за автопилот е идентифицирала най-малко 13 катастрофи с автомобили на Tesla, включващи един или повече смъртни случая и много повече, включващи сериозни наранявания, в които "предвидимото неправилно използване на системата от водача е изиграло очевидна роля."

Компанията обаче не е демонстрирала "решителност да отстрани (потенциален) дефект, който представлява необоснован риск за безопасността" според американския регулатор за транспортна безопасност.

Първата версия на софтуера за автопилот е внедрена в компанията през октомври 2015 г. като част от версия 7.0. Версия 7.1 премахна някои функции, за да намали възможностите за рисково шофиране. Версия 8.0 обработва радарни сигнали, за да създаде облак от точки, подобен на лидар (LiDAR - Light Detection and Ranging), за да подпомогне навигацията при ниска видимост.