Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел приветства днес сближаването между Европейския съюз и Централна Азия. Той говори по време на официално посещение в Казахстан, най-голямата икономическа сила в региона, където се оспорва влиянието на Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Европейският съюз и Централна Азия се сближават и връзката помежду им става все по-тясна, заяви Мишел на конференция в Астана след среща с президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев.

Последният отбеляза, че визитата е "ново доказателство за взаимния интерес" на Казахстан и ЕС "отношенията да се издигнат на ново равнище".

Шарл Мишел призова освен това "да се развиват транспортните инфраструктури" и посочи, че богатият на въглеводороди регион е "важен партньор" на ЕС, който се стреми да намали зависимостта си от Москва, откакто руски войски нахлуха през февруари в Украйна.

Днешната програма на госта предвижда и разговор с президентите на пет страни от Централна Азия - бившите съветски републики Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан и Туркменистан.

Според председателя на Европейския съвет "тази среща е нещо повече от обикновен политически диалог между два региона, това е мощен символ на нашето засилено сътрудничество и силен сигнал за ангажимента на ЕС в този регион".

ЕС е най-големият икономически партньор на Казахстан и най-големият чуждестранен инвеститор в тази страна, напомни Мишел, като допълни, че остава още "много неизползван потенциал".

Две седмици преди посещението в Астана се състояха редица срещи на върха, в които участва по-специално Русия, но също така Китай и Турция, разчитащи трайно да засилят влиянието си в региона, където някога се разпореждаше Москва.

Петте републики от Централна Азия, членуващи в различни политически и военни обединения с Русия, не осъдиха войната, водена от Мосва в Украйна, но никоя не подкрепи Кремъл открито.

Богатият на горива и минерали Казахстан е в центъра на гигантския инфраструктурно-търговски проект на Китай, изграждащ нови "пътища на коприната". Същевременно Астана търси нови начини да изнася своя петрол, три четвърти от който минават по маршрут, пресичащ Русия. А в началото на юли президентът Токаев се ангажира да засили икономическото сътрудничество с ЕС.