Пазарната капитализация на "Алфабет" (Alphabet) надхвърли 2 трилиона долара. Акциите на компанията скочиха  рекордно, след като обяви, че ще разпредели дивидент за първи път, съобщи Ройтерс.

Двете технологични компании - "Алфабет" и "Майкрософт", отчетоха надминаващи очакванията на анализаторите финансови резултати, което повиши курса на акциите им.

Доброто им представяне, както и това на някои енергийни дружества, тласна нагоре индексите на Уолстрийт.

Освен, че ще направи първото плащане на дивиденти, "Алфабет" обяви и че ще изкупи обратно акции на стойност 70 милиарда долара.

Двете решения тласнаха нагоре книжата на американската компания - с 10,8% до рекордно високи стойности, предаде Ройтерс.

В същото време "Алфабет" публикува финансов отчет за първото тримесечие, според който продажбите и печалбата му надминават очакванията на анализаторите.

Приходите на корпорацията са били 80,54 милиарда долара през януари - март 2024 г., в сравнение с прогнозите за 78,59 милиарда долара, по данни на "Лондон сток ексчейндж груп" (London Stock Exchange Group -LSEG).

Печалбата на технологичната корпорация скочи с 57 на сто и достига 23,66 милиарда долара. Това отговаря на 1,89 долара на акция, спрямо прогнозираните от анализатори за 1,51 долара на акция.

"Алфабет" съобщи и че нейният борд е одобрил паричен дивидент от 20 цента на акция, който да бъде изплатен на 17 юни. Компанията заяви, че "възнамерява да изплаща тримесечни парични дивиденти и в бъдеще".

Дъщерната компания на "Алфабет" - "Гугъл" (Google), съобщи, че продажбите й на реклами са се увеличили с 13 на сто през първото тримесечие на годината до 61,7 милиарда долара.

Приходите от реклама в платформата за видеосъдържание "Ютюб" (YouTube), както и от облачните услуги на "Алфабет", също са надминали очакванията през първото тримесечие.

На свой ред "Майкрософт" (Microsoft) съобщи за 17-процентен годишен ръст на приходите си за първото тримесечие заради засилен интерес към облачните услуги и продуктите с изкуствен интелект, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Приходите на "Майкрософт" са достигнали до почти 62 милиарда долара през периода януари - март на годишна база. Печалбата на дружеството се е покачила с около 20 процента, достигайки почти 22 милиарда долара.

Резултатите на компанията както по отношение на приходите, така и на печалбата надминават очакванията на анализаторите.

Акциите на "Майкрософт" - компанията с най-голяма пазарна капитализация в света, поскъпнаха значително след затварянето на Уолстрийт.