Казахстан попари очакванията за голямо разширяване на доставките на казахстански петрол за Европа, предаде ДПА.

Казахстан не може просто да замени обемите, които биха били загубени от Запада, ако той се откаже изцяло от руския петрол, заяви днес казахстанският министър на енергетиката Булат Акчулаков. "Нямаме такава възможност", каза министърът, цитиран от руската информационна агенция "Интерфакс". Добивът на петрол не може да бъде сравняван с кранче за вода, което просто може да бъде отворено допълнително, за да потекат по-големи количества, подчерта Акчулаков. "За да добиеш подобни количества петрол, трябва да инвестираш много пари в находищата и кладенците", каза той. "За това са необходими много време и пари", добави казахстанският министър на енергетиката.

Само преди месец президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев спомена перспективата за доставки на газ и петрол за ЕС, припомня ДПА. "Казахстан е готов да изполва въглеводородния си потенциал, за да стабилизира ситуацията на световните пазари, включително в Европа", каза той.

Заради войната в Украйна страните от ЕС се споразумяха да наложат ембарго на доставяния с танкери петрол от Русия, но се очаква, че доставяният по тръбопроводи петрол ще продължи да тече, отбелязва ДПА. Казахстан е смятан за съюзник на Русия, но не се е обявил твърдо на нейна страна по отношение на Украйна. Президентът Токаев например предизвика смут в средата на юни, когато на съвместна дискусия с руския президент Владимир Путин обяви, че Казахстан - за разлика от Русия - няма да признае сепаратистките Луганска и Донецка област в Източна Украйна за независими държави.