Властите в Казахстан ще окажат на Румъния пълна подкрепа за осигуряването на доставките на петрол и петролни деривати, съобщи енергийният министър Вирджил Попеску, който бе на посещение в Казахстан, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

"Заедно с Болат Акчулаков, министър на енергетиката на Република Казахстан, в качеството на съпредседатели председателствахме работата на 16-тата сесия на румънско-казахстанската междуправителствена комисия. В рамките на пленарната сесия подписахме документите, с които се съгласихме да засилим двустранните и търговските отношения между двете страни в редица важни области. Ще си сътрудничим в областта на енергетиката и същевременно получихме уверения, че ще имаме цялата подкрепа за осигуряване на снабдяването с петрол и петролни деривати", написа снощи във Фейсбук Попеску.

Той посочи, че е било обсъдено също и сътрудничество в областта на икономиката, търговията и инвестициите, транспорта, селското стопанство, околната среда и финансите.

От своя страна Магзум Мирзагалиев, главен изпълнителен директор на казахстанската национална компания КазМунайГаз (KMG), увери румънския министър, че KMG ще продължи да снабдява рафинерията Петромидия, както и досега, се посочва в прессъобщение, цитирано от Интерфакс.

"Тази година се навършват 15 години, откакто КазМунайГаз купи Ромпетрол, който сега се нарича KMG International. Това придобиване и последвалите инвестиции в Ромпетрол остават най-голямата инвестиция на страната ни извън нейните граници до момента. Наблюдаваме отблизо развитието на Ромпетрол и смятаме тези активи за стратегически важни", каза Мирзагалиев.

Страните са обсъдили сътрудничеството в областта на рафинирането и производството на петрол и петролни продукти, доставките на суров петрол за рафинериите на KMG в Румъния, възможностите за тяхното развитие и намаляването на въглеродните емисии.

KMG International (KMGI), бивша Ромпетрол Груп, беше купена от КазМунайГаз през 2007 г. KMGI притежава две рафинерии в Румъния - Петромидия и Вега, както и верига бензиностанции в няколко държави от ЕС.