Индексът на цените на личните потребителски разходи (PCE Index, следен от Управлението за федерален резерв на САЩ във връзка със взимането на решения, свързани с паричната политика) нарасна до 2,7 на сто на годишна база през март, съобщи днес Службата за икономически анализи към министерството на търговията, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

През февруари индексът беше на ниво от 2,5 на сто. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха показателят да нарасне до 2,6 на сто. По този начин се затвърждават очакванията, че Управлението за федерален резерв на САЩ ще започне да намалява нивата на основните си лихви преди септември.

Индексът, без включване на хранителните стоки и цените на енергията, достигна ниво от 2,8 на сто или с 0,1 процентен пункт над очакванията на анализаторите, анкетирани от Дау Джоунс, пише Си Ен Би Си.

На месечна база индикаторът расте с 0,3 на сто през март, колкото бе месечната инфлация и през февруари.

През март личните разходи на потребителите са нараснали с 0,8 на сто спрямо февруари, показват още данните на Службата за икономически анализи. Доходите отчитат ръст от 0,5 на сто.