Руският газов гигант "Газпром" обяви днес, че е приел да плати 2,9 милиарда долара на украинската газова компания Нафтогаз, за да се сложи край на дълги съдебни спорове в международни съдилища, предаде АФП, на която се позова БТА.

Москва и Киев постигнаха тази седмица споразумение за продължаване на транзита на руски газ за Европа.

По силата на това споразумение президентът на "Газпром" Алексей Милер, цитиран от руските агенции, обяви пред журналисти, че неговата група е приела да плати глобата от 2,6 милиарда долара (2,9 милиарда долара с натрупаните лихви), наложена от Стокхолмския арбитражен съд през февруари 2018 година. Именно тя тровеше отношенията между двете компании, припомня Франс прес.

Както предвижда протоколът за газово сътрудничество, "Газпром" и "Нафтогаз" ще подпишат споразумение за уреждане на взаимните претенции по влезлите в сила договори и "така ще бъде възстановен балансът на интереси между страните", посочи Милер.

Този документ ще включва отказ от нови претенции, оттегляне на арбитражните и съдебните искове, по които няма окончателни решения, и ще предвиди плащания по окончателното решение, взето от Стокхолмския арбитраж, каза шефът на "Газпром".

"Газпром" и правителството в Киев смятат да подпишат помирително споразумение, така че Антимонополният комитет на Украйна да оттегли претенциите си.

Какви ще са бъдещите отношения между "Газпром" и "Нафтогаз" 

Украйна и Русия трябва да оформят всички постигнати договорености, които са свързани с транзита на руски газ и урегулирането на взаимните претенции, до 29 декември. Това каза днес на брифинг в Киев изпълнителният директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко, цитиран от ТАСС. На 31 декември изтича сега действащият договор за транзит на руски газ през Украйна.

"Газпром" ще подпише междуоператорско споразумение с компанията оператор на украинската газотранспортна система, а с украинската държавна газова компания "Нафтогаз" - транспортно споразумение, с което ще резервира мощности от системата за пренос на газ, съобщи Алексей Милер.

Организирайки транзита, "Нафтогаз" ще действа като агент на "Газпром" и ще поеме рисковете на преходния период. Компанията агент ще запази за 5 години напред транспортни мощности в размер на 225 милиарда кубични метра, включително 65 милиарда куб. м за 2020 г. и по 40 милиарда куб. м за 2021 и следващите години, "при условие че бъдат установени конкурентни тарифи", каза Милер.

"Газпром" и партньорите му от Украйна подготвят днес във Виена текста на междуоператорското споразумение, уточни той.