Италианската верига за битова техника "Де Лонги" (De' Longhi) обяви, че ще отвори в румънския град Сату Маре най-голямата си фабрика и ще ангажира 800 работници, съобщава в. "Адевърул", като се позовава на местните власти и медии. Инвестицията във фабриката за кафемашини възлиза на над 40 млн. евро, отбелязва "Адевърул", цитиран от БТА.

Фабриката в Сату Маре (Северозападна Румъния) ще бъде най-голямата за италианския производител на кафемашини, който разполага с производствени единици в Италия, Румъния и Китай. До края на следващата година във фабриката ще бъдат наети 800 души.

Неотдавна кметството на Сату Маре съобщи, че "Де Лонги" ще започне производство в новата си фабрика през месец юни. Кметството посочи, че тази фабрика ще направи Сату Маре най-големият център за производство на кафемашини на "Де Лонги" в света.

Тази година във фабриката в Сату Маре ще бъдат наети 350 души, а до края на следващата година броят на служителите ще нарасне до 800.

"Де Лонги" има още две фабрики в Румъния - в градовете Клуж и Бихор, чийто общ оборот през 2022 г. възлезе на 470 милиона евро.

Италианската компания е създадена през 1902 г. в Тревизо, а през 2023 г. съобщи за приходи в размер на 3 млрд. евро, посочва "Адевърул".

Групата De' Longhi е един от водещите световни играчи в областта на малките електроуреди, свързани със света на кафето, готвенето, климатизацията и грижите за дома. Продуктите на компанията се продават на повече от 120 пазара по света. Всяка година нейната общност от над 10 000 служители допринася за пускането на пазара на продукти, които са все по-иновативни и съобразени с нуждите на потребителите, пише румънският вестник.