Апелативният съд на шведския окръг Свеа отхвърли днес жалбата на руската газова компания Газпром срещу решение на Стокхолмския арбитраж по спора с Нафтогаз Украйна за транзита на газ, съобщи ТАСС, позовавайки се на прессъобщение на съда.

Решението на съда означава, че искът на руската компания е отхвърлен. През 2020 година се очакват решенията по още две съдебни дела между същите страни, се посочва в съобщението.

През февруари 2018 година Стокхолмският арбитраж задължи руската компания да изплати на украинската страна около 2,56 милиарда долара за недоставянето на газ по транзита.

Газпром трябва да плати на Нафтогаз Украйна съдебните разходи от за 1,02 милиона евро по спора между двете компании за доставките на газ за Украйна, реши Апелативният съд в окръг Свеа, цитиран от ТАСС.

Газпром да плати на Нафтогаз Украйна сумата от 1 021 774,26 евро и 1 650 000 гривни, от които 1 милион евро са за хонорари на юристи, се посочва решението.

"Апелативният съд на окръг Свеа (Швеция) отхвърли в сряда жалбата на Газпром относно решението на Стокхолмския арбитраж по спор с Нафтогаз Украйна относно доставките на газ за Украйна". Това се посочва в прессъобщението на съда.

Руската компания трябва да плати и лихвите по двете суми за периода от момента на обявяването на решението на Апелативния съд до фактическото изплащане.

Съдът отхвърли искането на Газпром за плащане на съдебните разходи и не прие молбата на руската компания делото да бъде засекретено.

"Апелативният съд на окръг Свеа днес обяви решение по обжалването на арбитражния спор между руските и украинските компании. Решението на Апелативния съд означава, че претенцията на руската компания е отхвърлена. Очаква се през 2020 г. да бъдат взети решения по още две дела в съда между същите страни", се отбелязва в съобщението на Апелативния съд.

От кога е спорът и за какво

Спорът между Газпром и Нафтогаз по договори за транзит и доставки на газ за Украйна продължава от 2014 г. През февруари 2018 г. Стокхолмският арбитраж нареди на руската компания да плати около 2,56 милиарда долара на украинската страна за недостига на газ за транзит.

През лятото на 2018 г. Нафтогаз започна процес за принудително възстановяване на тази сума от Газпром чрез изземване на активите на руския холдинг в Швейцария, Великобритания и Холандия. Шведският апелативен съд на окръг Свеа спря изпълнението на арбитражното решение на Стокхолм, като по-късно тази мярка беше отменена, припомня ТАСС.

Нафтогаз: Пълна победа

Компанията Нафтогаз Украйна обяви решението на шведския съд, който потвърди решението на Стокхолмския арбитраж в спора с Газпром, за "пълна победа". Това съобщи изпълнителният директор на "Нафтогаз" Юрий Витренко във Facebook.

"Пълна победа! Украйна печели отново! Спечелихме апелацията по първата жалба на Газпром срещу решението на Стокхолмския арбитраж!", каза той. Витренко обеща да разкрие подробностите по-късно.

Русия и Украйна трябва да подпишат споразумение за газа най-късно до 13 декември, посочи Витренко пред журналисти в Берлин. По думите му това е извънредна процедура, тъй като според европейските правила заявка за доставка на дългосрочни мощности трябва да се направи по-рано. Той уточни, че страните ще имат само няколко дни след срещата в нормандски формат, планирана за 9 декември в Париж, за да бъде договорено всичко.