Руската компания Газпром и украинската компания Нафтогаз ще подпишат петгодишен договор за транзит на руски газ през украинската територия за Европа, предаде Ройтерс, като се позова на руската агенция РИА Новости. Тя цитира руския вицепремиер Дмитрий Козак.

Очаква се двете страни да подпишат договора преди края на настоящата година. Срокът на действащия между тях договор изтича на 31 декември.

Козак отказа да посочи какви обеми газ са били договорени, като каза само, че са "достатъчни за удовлетворяването на потребностите на европейските потребители", предаде БНР.

"Няма да има повече съдебни искове, съдебни спорове и взаимни претенции", добави той.

Най-вероятно обаче "Газпром" ще изплати на "Нафтогаз" близо три милиарда долара ($2.56 млрд.), присъдени на украинската компания преди две години от международния арбитраж в Стокхолм.

Възможно е руският монополист да се издължи под формата на газови доставки.

ЕС: "Победители днес са всички."

С тези думи заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович приветства подписването на протокола за разбирателство между Украйна и Русия.

"Пращаме ясно послание до потребителите и индустрията и демонстрираме, че Европейският съюз гарантира топли домове, стабилни пазари и конкурентни цени. Вече имаме политическа рамка с ключови условия за дългосрочен транзитен контракт между двете страни.

С това Русия остава надежден доставчик на европейските пазари, а Украйна запазва ролята си като стратегическа транзитна държава. В същото време, Европа доказва своята солидарност с Украйна и подкрепата си за създаването на процъфтяващ енергиен пазар", каза Марош Шефчович.

По-късно днес се очаква канцеларията на президента на Украйна да съобщи подробности за газовите преговори с Русия, съобщи ТАСС. Подробностите ще бъдат дадени на пресконференция, на която ще присъстват министърът на енергетиката и опазването на околната среда на Украйна Олексий Оржел и изпълнителният директор на компанията "Нафтогаз" Украйна Юрий Витренко.

Снощи беше съобщено, че на двустранни преговори между Русия и Украйна край беларуската столица е бил подписан протокол за съгласие за продължаване на транзита на газ през територията на Украйна и уреждането на взаимните претенции по газовия въпрос. Това е стъпка напред към сключването на окончателен договор за газовия транзит през Украйна за Европа.

В четвъртък в Берлин министрите на енергетиката на Русия и на Украйна Александър Новак и Алексей Оржел и Марош Шефчович постигнаха принципно споразумение за параметрите на новия транзитен договор. Беше разработен проект на бъдещо споразумение за транзит на природен газ.

От пресконференцията след преговорите се разбра, че на следващия ден (в петък) се предвижда съгласуване с ръководствата на страните на принципното споразумение. Детайлите от проекта на споразумението не бяха разкрити. Но министър Александър Новак съобщи, че са били обсъждани конкретни обеми на транзита на руски газ през Украйна и срокове на бъдещите договори.