Социалните плащания, към които пристъпи гръцкото правителство в навечерието на изборите за Европейски парламент, поставят в риск постигането на целта за първичен бюджетен излишък през 2019 г., смята Европейската комисия. Това съобщава в. "Катимерини" на първа страница, цитиран от БТА. Според изданието, такъв е изводът от третата оценка след меморандумите, която ще бъде публикувана в сряда, 5 юни.

Комисията смята, че свръхизлишъкът, който предвижда (и вече разпредели) правителството, до голяма степен е продукт на "творческо счетоводство".

Също така в доклада се казва, че мерките, предприети от кабинета, са в грешна посока, защото отнемат ресурс от политиките за развитие и за подкрепа на безработните и работещите, които са били засегнати по-силно от кризата в сравнение с пенсионерите. Комисията се въздържа да направи оценка на мащаба на фискалните отклонения, нещо, което се очаква да стане през юли.

Бум на разсрочени плащания на дългове

Голям интерес показват гръцките данъкоплатци с просрочени задължения към фиска да се възползват от възможността да ги погасят разсрочено, съобщава телевизия Скай, цитирана от БТА.

През май гръцкият парламент прие длъжниците с просрочени задължения към държавата да могат да ги погасят на до 120 вноски. Над 4 милиона са длъжниците на гръцката държава, като просрочените им задължения възлизат на 104,365 млрд. евро.

До вчера повече от 76 хиляди длъжници за подали молба за разсрочване на задълженията си. Срокът за подаване на заявленията е до 30 септември, след като първоначалният срок до 28 юни беше удължен.