Най-големите синдикати в Гърция ще отбележат Първи май с масови митинги в Атина, Солун и редица други градове в знак на протест срещу икономическата политика на правителството, която според тях не осигурява правото на работниците на достойна заплата и социална защита, съобщи Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ), цитирана от ТАСС.

Комунистическият синдикат ПАМЕ призова работещите на митинг на централния атински площад Синтагма в 10.30 часа, а Федерацията на държавните служители (АДЕДИ) и Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ) събират своите активисти на столичния площад Клафтмонос в 11.00 часа. Левите непарламентарни партии и анархистите обявиха митинг пред Националния археологически музей. След това представители на профсъюзите и партиите ще организират отделни шествия до парламента.

За Първи май е планирана и 24-часова стачка на работниците в градския транспорт в Атина /автобуси, тролейбуси и електрическата железница/, организирана от профсъюзите на транспортните работници, които протестират срещу липсата на колективен трудов договор.

Протестът ще бъде подкрепен и от работниците в трамваите и метрото, които ще стачкуват от 5.00 до 9.00 часа, след което трамваите и метрото ще се движат на големи интервали. Напълно ще бъде спряно движението на метрото по линията до международното летище в Атина и до пристанище Пирея.

По решение на профсъюза на железопътните работници за едно денонощие ще спрат и влаковете в цялата страна.

Моряшкият синдикат също обяви 24-часова стачка на всички плавателни съдове от 0.00 до 24.00 часа.