Поскъпването на въглищата през изминалите три години намалява доходността на електроцентралите, които използват този вид гориво.

Това показват данни на аналитичния център Carbon Tracker, цитирани от Bloomberg и Инвестор. От тях става ясно, че 42% от наличната инфраструктура губи пари. Този дял ще нарасне до 56% до 2030 г., посочва Матю Грей, анализатор към организацията. 

И макар цените на въглищата да се очаква да спаднат с 13% до края на следващото десетилетие, разходите за изхвърляне на въглероден диоксид в атмосферата ще се удвоят в Европа, като ръст се очаква да има и в Китай, където властите подготвят създаването на пазар за търговия с емисии.

Тези фактори ще направят разходите за замърсяване по-големи от приходите, които повечето централи могат да генерират, посочват още от Carbon Tracker.

Една от основните причини за загубите на електроцентралите на въглища са правилата, ограничаващи замърсяването на въздуха, както и конкуренцията от вятърните и соларните генератори. От аналитичния център очакват съществуващите регулации да останат същите до голяма степен, без да се стига до значително увеличаване на мерките.

Търсенето на въглища се увеличи за първи път от две години през 2017 г., като само Индия и Китай горят повече от всички останали държави, опровергавайки надеждите за ограничаване на употребата на изкопаеми горива.

От годишната енергийна прогноза на Международната агенция по енергетика, която бе публикувана по-рано този месец, стана ясно, че въглищата ще останат ключов енергиен източник за осигуряване на топлина и светлина до 2040 г.