"Главболгарстрой Холдинг" ще построи открит паркинг в близост до Терминал 2 на летище София с почти 1000 паркоместа. Съоръжението ще е разположено на обща площ от 25 000 кв. метра и ще предостави на пътуващите и места за електрически автомобили с прилежащи зарядни станции. Проектът е на стойност повече от 7 милиона лева.

Емил Ангелов, главен изпълнителен директор и заместник-председател на Управителния съвет на "Главболгарстрой", и Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект, направиха първата копка на терена, на който ще бъде построен паркингът. В събитието участваха Анна Натова, заместник-министър на транспорта и съобщенията и Георги Илиев, кмет на район Слатина.

"В следващите шест месеца екипът на "ГБС-Инфраструктурно строителство" ще работи неуморно по преобразяването на тази зона от летище София така, че скоро тя да може да приеме 1000 автомобила. Разбира се, проектът не включва само паркоместа. Ще бъде изграден нов път, ще има зарядни станции за електрически автомобили, инсталациите на пропускателния режим ще разчитат номерата и контролът на допуска ще е значително увеличен. Всички иновации в строителството на такова съоръжение ще бъдат приложени", каза Емил Ангелов, главен изпълнителен директор и заместник-председател на Управителния съвет на "Главболгарстрой Холдинг" АД.

Емил Ангелов, главен изпълнителен директор и заместник-председател на Управителния съвет на "Главболгарстрой Холдинг" АД

Снимка: СОФ Кънект

"Откритият паркинг е ключов проект за нас и е част от плана за модернизиране и развитие на летище София. След изграждането на открития паркинг ще стартираме и ремонта на покрития паркинг на Терминал 2. В резултат на тези проекти пътниците ще имат на разположение около 1800 паркоместа", каза Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект.

Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект

Снимка: СОФ Кънект

Заедно с открития паркинг на Терминал 2 ще бъде внедрена система за контрол на достъпа. Новата бариерна система, базирана на разпознаване на регистрационния номер, ще гарантира, че всеки пристигащ шофьор, който възнамерява да остави или качи пътници ще има бърз достъп, без да чака на опашки и ще ограничи достъпа на нерегламентирани таксита. Проектът включва и изграждане на нов обратен завой.

Очаква се строителството на обекта да бъде завършено до октомври и да осигури допълнително удобство и сигурност за всички пътници и посетители на летището.

Първа копка на съоръжението

Снимка: СОФ Кънект

Проектът за открит паркинг на Терминал 2 на летище София

Снимка: СОФ Кънект