Половината ТЕЦ в света не правят печалба

Поскъпването на въглищата през изминалите три години намалява доходността на електроцентралите

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кукунева безпричинно както се оказа в последствие спря няколко блока от Козлодуй! Боко се би в гърдите като орангутан,че е спрял Белене! При сегашната неработеща във България индустрия щом не достигат мощности,ако заработи какво правим? Финландия пусна девета АЕЦ изцяло руска!

Това не важи за американските "ТЕЦ Марица изток-1" и "ТЕЦ Марица изток-3". При тях приличната печалба е гарантирана , а кой плаща, сетете се сами. Освен това тия централи и ВЕИ-тата не са на енергийната борса, защото тяхната печалба е гарантирана. На борсата са АЕЦ"Козлодуй" и държавната "ТЕЦ Марица изток-2". Поради това енергията, която се предлага на борсата е недостатъчна и затова е скъпа. Срещу тази цена скочиха българските индустриалци. Въпросът обаче е в друго.Енергията произведена от ТЕЦ-овете ще продължава да расте не само заради цената на въглищата, но и заради екологичните изисквания на Европейският съюз. Освен това се предвижда до 2030 година производството на енергия от въглища да се сведе до минимум. Нашата енергетика е 40% от ТЕЦ-ове. Ако продължаваме да се правим на интересни и да се отказваме от АЕЦ"Белене" един прекрасен ден може да отнесем голяма сопа. Тъй като във всички страни ще се закриват ТЕЦ-ове ще се получи остър недостиг на енергия не само в България. Това го казвам за глупаците, които твърдят, че няма да има къде да продаваме енергията от АЕЦ"Белене"!

Това важи за всички. Марица 1 и 3 не са на борсата, за да не падне цената. На борсата продава само НЕК и надува цената за да ограби колкото може и да си плати дълговете за АЕЦ Белене. 3 дек 2018, 15:33, Заради висока цена никой не поиска да купи ток от ТЕЦ "Марица-изток 2" АЕЦ Белене ще продава в пъти по-скъпо. Сопа няма да отнесем, защото в статията има едно изречение: Индия и Китай горят повече въглища от ВСИЧКИ останали накуп. Плановете ще се променят бързо и изискванията значително ще се намалят.

Защо така бе минке това е много лошо че чак и все по богати стават от никаква печалба

Тев не правят печалба, защото ги засипахте с безкрайни екологични правила, които трябва да спазват. Всички тези филтри и технологии струват много!!

Защо трябва да имат печалба?

Тук е настанала някаква тотална цензура, като се трият основно неудобни истини. Ще го напиша пак и ако го изтриете ще си търся правата по съдебен път... Американските тецове в България са с гарантирана печалба 600 милиона годишно, дори да не произведат и един мегават им плащаме, да благодарим на Костов за това.

Ми ти си лъжец и няма грам истина в това което си написал. Над 7,5 млpд. лв. cа пpиxодите в Бългаpия на амеpиканcките центpали за 10 години. Оcновно те cа от пpодажба на пpефеpенциални цени. Пpиходите на “Aй И Ac 3 Маpица Изток 1” от 2006 до 2016 г. cа 3,070 млpд. лв. За cъщото вpеме печалбата c натpyпване е 632,039 млн. В пъpвите четиpи години - от 2006 до 2010 г., е на загyба от близо 100 млн. лв., това е вpемето, в коeто центpалата cе изгpажда. “КонтypГлобъл Маpица Изток 3” има пpиxоди от 2006 до 2016 г. за 4,443 млpд. лв. Печалбата ѝ е 923,99 млн. лв. Компанията е cъcобcтвеник cъc 73% във втоpата амеpиканска ТЕЦ - “Маpица-изток 3”. 27% от капитала е на Националната електpичеcка компания. Така излиза, че печалбата на двете теца за 10 г. е 1,5 млpд. левo. или по 150 милиона годишно. От къде са тези 600 милиона печалба е ясно, като се знае че е написано от тотално лъжливо леке. 600 милиона са ама приходите и те не са гарантирани, а са от продажба на електроенергия, като се купуват въглища от мини Марица изток. Двете централи произвеждат 20% от електроенергията на България. Костов не е договарял цени, така че можеш да му благодариш наистина, че е осигурил електроенергия за зимните дни.