Лондонското летище "Хийтроу" ще затвори днес една от двете си писти, след като броят на полетите намаля заради кризата с коронaвируса, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Целта ни е да засилим сигурността за служителите, пътниците и товарите по време на епидемията от COVID-19. Това каза миналата седмица говорител на най-голямото летище в Европа пред британската агенция Прес асосиейшън.

Говорителят заяви, че летището ще остане отворено, дори ако има значително по-малко полети по света, информира Прес асосиейшън.

Летището прогнозира растеж от 53 процента в седмичното движение на стоки, тъй като е започнало да дава преимущество на полети с медицински доставки, се посочва в писмо на високопоставени представители на "Хийтроу" от 27 март.

Докато пътуването на пътници остава ограничено за мнозина, ние ще продължаваме да играем ключова роля за безопасното поддържане на веригата за доставки във Великобритания, сочи комюнике, публикувано на страницата на "Хийтроу" в Туитър.

"Хийтроу", най-големият международен център, обяви, че е най-натовареното летище в света, след като е обработило над 80 милиона пътници миналата година. Над 475,600 самолета общо са излетели от лондонското летище през 2019 година.

Общо 90 авиокомпании кацат и излитат от "Хийтроу", обслужвайки над 180 дестинации.