Летищата в Европа понасят безпрецедентен шок заради намаляването на полетите в резултат на епидемията от коронавирус и Италия, която от вчера е напълно затворена. Това създава опасност от срив на въздушните връзки на континента, предупреди летищната организация Ей Си Ай Европа (ACI Europe), цитирана от Франс прес и Асошиейтед прес, на които се позова БТА.

Организацията, която обединява 500 летища в 46 страни, очаква тази година аерогарите да посрещнат 187 милиона пътници по-малко заради коронавируса.

През първото тримесечие европейските летища са отчели спад на пътникопотока от 13,5 на сто, като най-засегнати са италианските летища.

Още преди вчерашното решение на Рим да затвори за движение цялата страна, италианските летища отчитаха спад от 60 на сто през последния уикенд, отбеляза генералният директор на организацията Оливие Янковик.

"Сега те трябва да се борят против евентуален пълен срив на въздушните връзки", посочи той, призовавайки правителството да отговори бързо и положително на исканията на италианските летища за спешни мерки за помощ.

Организацията прогнозира през 2020 година да има спад на пътникопотока със 7,5 на сто вместо предвиденото по-рано увеличение от 2,3 процента.

Как ще помогне Еврокомисията

Европейската комисия обяви, че прави оценка на всички варианти, включително и внасяне на изменения в правилата за авиационните слотове в отговор на епидемията от коронавируса, предаде Ройтерс.

"Разглеждаме и авиацията, тъй като авиацията е един от очевидно най-тежко засегнатите сектори. Разглеждаме . . . включително правилата за използването на слотовете", каза днес пред евродепутати комисарят за управлението при кризи Янез Ленарчич.

Предстои да бъде взето окончателно решение, 27-те еврокомисари все още заседават, уточни представител на ЕС.

Ще се стигне ли до пълен срив на въздушните връзки

От 9 март италианската авиокомпания Алиталия (Alitalia) спря всички вътрешни и международни полети от и до летище Малпенса в Милано. Авиопревозвачът  извършва само вътрешни полети от и до другото миланско летище, Линате, а международните дестинации ще бъдат обслужвани от Рим.

Алиталия уточни, че реорганизира услугите си на летищата в Милано и Венеция след въведените нови правителствени мерки срещу епидемията от коронавирус.

Френската авиокомпания Ер Франс (Air France) обяви на 10 март, че спира всичките си полети до Италия от 14 март до 3 април включително заради разпространение на епидемията от Covid-19 в тази страна. До 14 март Ер Франс ще поддържа по един полет дневно към всяка от италианските си дестинации, за да могат клиентите, желаещи да изтеглят пътуването си преди тази дата, да го направят, уточни компанията.

Нискотарифният авиопревозвач Райънеър (Ryanair) съобщи днес, че спира всички полети до Италия до 8 април след решението на правителството да затвори страната, за да се спре разпространението на коронавируса. Спирането на вътрешните полети в Италия започва от утре, 11 март, а на международните полети - от петък.

Райънеър уточнява в комюнике, че пътниците, резервирали билети за този период, ще могат да получат парите си обратно или да получат бон, с който да пътуват през следващите 12 месеца.

Бритиш еъруейз (British Airways) също отмени всичките си полети до и от Италия, но само за днес, 10 март.

ИзиДжет (EasyJet) също прекрати повечето от полетите си за близките дни.

Португалският авиопревозвач ТАП (TAP) отменя още 2500 полета в периода март-май, след като миналата седмица вече анулира 1000 връзки. Авиокомпанията посочи като причина спада в търсенето заради епидемията от коронавирус. Отменените общо 3500 полета се равняват на 7 процента от полетите по разписание на превозвача за този месец, на 11 процента от полетите за април и 19 процента - за май.

Испания преустановява всички въздушни връзки от Италия от утре, 11 март, до 25 март. В текста са предвидени някои изключения, по-специално за товарните полети и полетите за хуманитарни или медицински цели.    

Скандинавските авиолинии САС (SAS) са поканили синдикатите да обсъдят 20-процентово орязване на заплатите на всички служители, включително и на ръководството, за да бъдат смекчени последиците от слабото търсене заради епидемията, съобщи превозвачът, цитиран от Ройтерс.

Свиват дейността си и американски авиокомпании

Американските авиокомпании Делта (Delta) и Американ еърлайнс (American Airlines) обявиха, че намаляват летателния си капацитет заради разпространението на коронавируса, предаде ДПА.

Американ еърлайнс свива капацитета на международните си полети с 10 процента за предстоящия летния сезон. Освен това превозвачът ще понижи със 7,5 процента капацитета по вътрешните линии. Причината е отслабващото търсене заради вируса, допълва Ройтерс.

Делта орязва международния си капацитет с 20 до 25 процента, а вътрешния - с 10-15 процента.

Мерките, взети от американските авиопревозвачи, включват рязко спиране или ограничаване на полетите до Китай, както и по-малко полети до Италия, Израел и Южна Корея.

В същото време Американ обяви, че силното поевтиняване на петрола, което доведе до спад в цените на горивото, се очаква да донесе икономии в размер на около 3 милиарда долара за 2020 година.

Спрете самолета, пътници кихат...

Параноята набира сила и самолетът слиза надолу - групичка пътници, разтревожени от кихането и кашлянето на техен съсед, се изплашиха да не е носител на новия коронавирус и протестираха толкова силно, че пилотът най-накрая приземи машината, за да слязат, предаде Франс прес.

Това се случва с полета на "Юнайтед еърлайнс" в неделя следобед от окръг Ийгъл в западния щат Колорадо до Нюмарк на източното крайбрежие на САЩ, уточни компанията за АФП.

Наложило се непредвидено кацане в Денвър и трима пътници слезли, преди самолетът да излети отново.

Авиокомпанията заяви пред местни медии, че причината "изобщо не е спешен медицински случай", а инцидент, предизвикан от пътници, които се страхували да не ги зарази друг пътуващ в самолета, който кихал и кашлял.

Проблемният пътник, прегледан по време на кацането в Денвър, просто страдал от алергии, нямал температура и не бил свален от самолета. Тримата, оплакали се от него, предпочели обаче да продължат пътуването с други превозни средства, съобщи полицията в Денвър.