Френският гигант в хотелиерството Акор (Accor) съобщи днес, че има чиста загуба от 2 милиарда евро, а бизнес активността му се е свила с 60 на сто заради санитарната криза. Тя е причината хотелите на Акор или въобще да затворят, или да работят на забавени обороти, предаде АФП.

Шестата в света хотелиерска група, която притежава марките Ибис ( Ibis), Софител (Sofitel), Новотел (Novotel), Меркюр (Mercure) и Пулман (Pullman) е намалила оборота си до 1,61 милиарда евро и е изгубила 1,98 милиард евро в сравнение с предварителните оценки на компанията за финансови данни Фактсет (Factset) и на агенция Блумърг, които предвиждаха съответно 1,85 и 1,26 милиарда евро загуби, допълва БТА.

Показателят за приходите от налична стая, който е много важен за хотелиерската индустрия, е спаднал до 62 на сто миналата година заради пандемия от Ковид-19.

Този безпрецедентен спад се обяснява с общото силно влошаване на условията за бизнес заради мерките, взети в усилията да се овладее разпространението на новия коронавирус, посочва групата.