Близо половината от хотелите и ресторантите в Швейцария са застрашени от фалит до края на март, ако не им бъде предоставена държавна помощ, за да се справят с последствията от ограничителните мерки за овладяване на пандемията, предупреди браншовата организация, цитирана от Франс прес.

Швейцарското правителство най-вероятно ще продължи тази седмица разпоредбата за затваряне на барове, ресторанти и развлекателни центрове в страната с надеждата да спадне броят на случаите на COVID-19 и на смъртните случаи, допълва БТА.

Първоначално ограниченията трябваше да бъдат отменени на 22 януари.

До края на март обаче половината от всички хотели и ресторанти ще фалират, ако не получат още сега финансови обезщетения, предупреждава в комюнике федерацията на хотелиерите и ресторантьорите ГастроСюис (GastroSuisse).

Организацията е анкетирала около 4000 собственици на хотели и ресторанти, 98 процента от които вече имат спешна нужда от финансова помощ. Дори самото съществуване на много от тях е застрашено, ако не получат пари още сега, изтъква председателят на федерацията Казимир Плацер, цитиран в комюникето.

"Преди кризата над 80 процента от заведенията имаха добри, даже много добри ликвидности. Само за месец 80 процента се озоваха в много тежко положение", отбелязва ГастроСюис.

През октомври при разрастването на втората вълна от коронавирус организацията предупреди, че 100 000 работни места са застрашени. През последните два месеца на 2020 година близо 60 на сто от заведенията от сектора са били принудени да намалят персонала си, след първата серия уволнения през пролетта. Плацер предупреди, че без намеса на правителството се очертава трета вълна на съкращения.