Лимитът на нов държавен дълг се вдига от 7,3 млрд. на около 10 млрд. лева с актуализацията на бюджета. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев на брифинг след експертния коалиционен съвет, свързан с актуализацията на бюджета.

Той посочи, че това увеличение на лимита на дълга всъщност е равно точно на това, което догодина трябва да върнем по падежи по стари дългове.

Догодина имаме плащания по стари дългове от 3 млрд. лева и това, което получихме като обратна връзка от банките дилъри е, че трябва да емитираме тази година, а не догодина, за да получим значително по-ниски лихвени проценти, разясни Василев. Според него спестеното може да е около 2% от лихвите. Василев уточни, че цел ще бъдат дългови емисии с 10-годишна срочност.

Приходната и разходната част на бюджета ще се увеличат с 1,645 млрд. лева.

"Имаме допълнителни приходи от 2,175 млрд. лева, като те ще бъдат намалени с данъчните ефекти - намалени ДДС ставки и акцизи, така че нетно се увеличават приходите с 1,645 млрд. лева, срещу които има планирани допълнителни разходи, основно свързани с антикризисните мерки", посочи финансовият министър.

Бюджетният дефицит остава на 4,1 процента и се запазва салдото. Бюджетът е планиран при 2,9 процента ръст на БВП и малко под 11 процента (10,9 процента) средногодишна инфлация, посочи още Асен Василев.

По-добри възнаграждения срещу оптимизация на персонала ще има в редица министерства.

Министерският съвет, Министерството на финансите, Министерството на отбраната, МВР, Министерството на правосъдието работят по нов устройствен правилник, както и поне още три-четири министерства. Ще има няколко реформи, които са залегнали точно в това преструктуриране на министерства, ведомства и т.н. с цел оптимизация на процеси и на персонал, каза Василев.

Относно критики от "Има такъв народ", че в актуализацията не виждат реформа на цялостната социалноосигурителна система заедно с пенсионната, Асен Василев каза, че освен предвидената актуализация и индексация на пенсиите сега, на 1 юли, има предвидена доста по-сериозна "не точно реформа, но изправяне на част от натрупаните дефицити" в пенсионната система към 1 октомври, където индивидуално на всеки пенсионер ще бъде проследено какво би се случило с пенсията, ако беше прилагано швейцарското правило през годините, и ако това резултира в по-висока пенсия, съответното лице ще получи по-висока пенсия. Той отбеляза, че според оценките на НОИ това ще засегне около 720 хиляди пенсионери.

Вече са договорени и текстове, свързани с възнагражденията в университетите, обясни Василев. От "Има такъв народ" вече внесоха законопроект за промяна в бюджета именно по този въпрос

Доколкото знам ще има промени по параграф 17, който е свързан с университети, като мисля, че има изработен консенсусен текст от колегите в комисията по образование, който ще залегне в актуализацията, отговори вицепремиерът на въпрос за промени, свързани с методиката за атестация на преподавателите в университетите.

До понеделник, до края на деня, ще очакваме допълнителни предложения от коалиционните партньори във връзка с актуализацията, каза Василев. След това - във вторник, ще се проведе Национален съвет за тристранно сътрудничество, след което актуализацията на трите бюджета ще мине през Министерския съвет и ще бъде депозирана в Народното събрание.

Предложенията са от 1 юли да влязат в сила мерките на правителството за справяне с кризата. Предвижда се минималната пенсия да стане 467 лева, да отпадне ДДС върху хляба, да се въведат компенсации за цената на горивата към крайните потребители, а родителите да получават по-големи данъчни облекчения.

Актуализацията на пенсиите от юли ще е с 10%, COVID добавката от 60 лв. ще стане част от пенсията. Минималната ще стане 467 лв., а максималната ще вдига на 2000 лв. От октомври ще се промени модела за осъвременяване на пенсиите и така за трудова дейност на над 700 000 пенсионери ще се вдигнат с 15%. Максималната пенсия ще стане 3400 лв.

По-рано вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заяви в кулоарите на парламента, че не се предвиждат допълнителни средства в бюджета за увеличение на заплатите. Според него пари за по-високи заплати има, но след оптимизации. В бюджета не се планира промяна на максималния осигурителен доход и минималната работна заплата, въпреки че синдикатите настояват за вдигане и на минималната заплата.