България вече никога няма да преговаря с "Газпром" за доставки на синьо гориво в България, защото е ненадежден партньор, каза министърът на финансите Асен Василев пред Комисията по бюджет и финанси на народното събрание, цитиран от БТА. Договорът на "Булгаргаз" с руската компания изтича в края на годината.

На това кога правителството ще поднови договорите с руската компания Василев отбеляза, че договорът с "Газпром" не е прекъсван от страна на България, а доставките на природен газа са едностранно спрени от Русия. По думите на вицепремиера "Булгаргаз" редовно напомня на "Газпром", че не изпълнява договорите.

Ако сега подпишем договор с "Газпром" и те го спрат през февруари, ние ще останем без природен газ за индустрията и без парно за хората, категоричен е Василев.

Така Василев потвърди казаното от него пред БНТ преди около месец (макар и не толкова категорично), че България вече не може да разчита на "Газпром", защото те са се показали като абсолютно нелоялен партньор и ненадежден контрагент. Страната ни гледа собствения си интерес, а не този на Русия и всичко друго е изключително тежка манипулация, подчерта тогава вицепремиерът.

Още на 27 април, в деня, в който "Газпром" спря доставките за България, Василев даде интервю за британската медия Sky News, в което каза, че "от днес имаме 0% руски газ". "Нарушаването на контракта от страна на Русия не ни прави щастливи". "Но не бих казал, че сме ядосани. Бяхме подготвени, защото се бяхме изправили пред същата ситуация през 2009 и 2014. Така или иначе - договорът ни изтичаше в края на годината." "Надявахме се Русия да спази договора, но това не се случи."

Днес финансовият министър изтъкна, че Русия спира доставките на природен газ с претенции за плащане в рубли за страни, които са с малко потребление и със скоро изтичащи договори.

Преди десетина дни Василев призова Европейската комисия да изясни дали приемането на разплащания за газови доставки от някои по предложената от Москва схема се дължи на това, че различните държави са третирани различно от страна на "Газпром" или на нарушаване на санкциите от страна на компании в някои държави членки. Конкретен отговор не се получи, дойде само напомняне от ЕК какво да се прави: купувачите могат да откриват разплащателна сметка в "Газпромбанк", по която да се извършват съответните преводи на сумите в договорената валута (евро или долари), стига да посочват, че с това плащането е приключено. Това дружествата могат да правят, а останалото е извън позволеното от санкциите.