Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев не очаква спънки при актуализацията на бюджета, която предстои. В момента имаме балансиран пакет от мерки, чрез който да се подпомогнат най-уязвимите групи от българското общество, обясни вицепремиерът в специално интервю за Dir.bg. Според него актуализацията на бюджета може да влезе в парламента през първата или втората седмица на юни. Така се очаква към края на юни или първата седмица на юли промените да бъдат одобрени от депутатите.

Сериозни проблеми обаче може да има занапред в земеделието и като цялото там се очертава сериозна продоволствена криза.

"Инфлацията в момента всъщност не се тласка от електроенергията толкова много, колкото от цената на природния газ и петрола. И цената на житото, и на храните. В момента пшеницата се продава на около три пъти по-високи цени, отколкото би било нормално за този период на годината", заяви Василев. По думите му това, което ние правим с пакета на антикризисните мерки, е отчасти да намалим ДДС или акциз на дадени стоки, или да дадем обратно за крайните клиенти, както при горивата и намалението от 25 стотинки.

Но това по-скоро подпомага най-уязвимите групи през пенсионната система, през облекченията за работещи родители. Така че реално хората имат повече средства, с който да могат да пазаруват, обясни още финансовият министър.

Според него сега остава голямата въпросителна какво ще се случи с идващата реколта, защото вече видяхме движения за затваряне на износа от дадени страни.

"Вече Индия затвори експорта на зърно, а Украйна не може да го изнесе, дори и да иска. Просто става много бавно в момента - не, че не може, но пристанищата са затворени. И всъщност се очертава един недостиг на предлагането на зърно. Заради това и цените вървят нагоре - в момента са три пъти по-високи, отколкото бяха по това време миналата година", уточни Василев.

Според него, ако реколтата се провали или се стигне до по-голям недостиг от това, което е в момента, то това може да създаде допълнително натиск.

"И цените на хранителните продукти да тръгнат нагоре. А оттам съответно пак да тръгне и инфлацията нагоре", припомни вицепремиерът. И допълни, че и на европейско ниво в момента се търсят варианти за разрешаване на този въпрос.

А дали държавата ще емитира нов дълг и кога, очаквайте цялото интервю на министър Василев утре - петък, 27 май. От него ще може да научите и докъде е стигнала страната ни за проектите по Плана за възстановяване и кога ще бъдат отпуснати първите средства от него. Друг акцент е и визията на Асен Василев в каква посока ще върви енергийният сектор в следващите години, с оглед на Зелената сделка.

Финансовият министър подготви и специално обръщение към участниците на конференцията Green Transition 2022. За втора поредна година тя ще фокусира зелената дискусия върху това как България успешно да стане част от процесите на трансформация, устойчиво развитие и декарбонизация - цел, важна не само за Европа, но и за света, ако искаме да опазим планетата си. "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход" ще се проведе на 10 юни от 9 ч. сутринта в Sofia Event Center.