Без окончателно разбирателство около актуализацията на бюджета за тази година приключи поредния експертен коалиционен съвет, който се проведе в Министерство на финансите, съобщи БНР.

От "Има такъв народ" разкритикуваха, че в промените не са заложени реформи.

От "Демократична България" настояват 50% от картите за градския транспорт да се поемат от държавата като антикризисна мярка, но все още се търси източник за финансирането на подобно решение.

От "Продължаваме промяната" пък държат между първо и второ четене да няма промени, за да може актуализацията да бъде приета в срок.

Че няма окончателно решение по актуализацията потвърди и Венко Сабрутев от ПП.

"Разгледахме всички предложения, остойностени, кое е възможно да се случи и кое не, допълнително ще стане ясно какво точно ще влезе в актуализацията. Целта е да няма предложения между първо и второ четене", посочи той. "Тази седмица бюджетът трябва да влезе в парламентарните комисии", допълни депутатът.

Ивайло Мирчев от ДБ изрази задоволство, че две от предложенията на формацията му са срещнали подкрепа.

"Двете основни предложения, които получиха подкрепа, са държавата да поеме част от цената на картите за градския транспорт в цялата страна. Първоначалното предложение е това да са 50%. Тази мярка ще стимулира хората да слязат от колите", смята той. И подчерта, че това е мярка, прилагана в Германия, която работи много добре. Методиката обаче тепърва ще се изчислява", коментира заместник-председателят на енергийната комисия в НС.

Второто предложение е за строежа на детски градини в София.

"ГЕРБ от повече от 17 години претърпява тотален провал в това. Коалицията предвижда 16 детски градини, които са в застой, да бъдат финансирани през държавния бюджет. Ще са необходими 58 млн. лв. за това. Разговорите все още не са финализирани", призна Мирчев.

Любомир Каримански от "Има такъв народ" обобщи, че на срещата са били обсъдени предложенията на всеки от коалиционните партньори.

"Смятам, че пенсионно-осигурителният модел, преди да бъде реформиран, трябва да запази сегашното си състояние, за да не стане по-лошо. В края на годината трябва да бъде вкаран бюджетът за 2023 г. Силно се надявам тогава вече да има реформи", обясни Каримански.

Довечера пък се събира лидерският съвет на коалицията по същата тема.