Компенсациите за бизнеса заради по-скъпия ток ще бъдат записани в Закона за енергетиката. Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов на излизане от сградата на Министерството на финансите.

Според заместник-министъра промените, които ще узаконят компенсациите за бизнеса, оптимално могат да бъдат приети до 25 юни.

Данаилов участва в заседанието на експертния съвет на управляващата коалиция, на което се обсъжда актуализацията на бюджета и партньорите правят последните си бележки. До вчерашния ден те можеха да правят предложения по бюджета.

Данаилов посочи, че в петък промените в Закона за енергетиката са внесени в Народното събрание от партия "Има такъв народ", а в сряда ще се гледат на първо четене в ресорната комисия.

Продължава заседанието, на което се обсъжда актуализацията на бюджета на експертно ниво представителите на коалицията обсъждат финално актуализацията. Довечера това ще направи и лидерският съвет на коалицията.

По-късно от "Продължаваме промяната" гарантираха, че компенсациите за бизнеса ще продължат.

"Искам да уверя бизнеса, че държавата твърдо стои зад тях", каза след края на експертния коалиционен съвет в Министерството на финансите депутатът Венко Сабрутев. "Това, че те не са част от бюджета, не означава, че няма да има компенсации, тъкмо обратното", обясни той.

Сабрутев също припомни, че в петък в Народното събрание е внесен Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, чиято цел е да осигури необходимите средства за компенсиране на бизнеса заради електроенергията.

"Разгледахме всички предложения, остойностени, кое е възможно да се случи и кое не, допълнително ще стане ясно какво точно ще влезе в актуализацията, целта е да няма предложения между първо и второ четене", посочи той. Тази седмица бюджетът трябва да влезе в парламентарните комисии, допълни депутатът.