Почти няма проект, по които да няма аванс, той се определя от инвеститора и няма случай авансът да не е гарантиран. Парите, влезли като аванси, са гарантирани или като застраховка, или под формата на изпълнение на работата, каза Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет на Камарата на строителите в България /КСБ/, предаде БТА.

"Колкото по-бързо се правят проектите и предпроектното проектиране, толкова по-евтино излиза даденият обект. По метода инженеринг се правят 60 - 70 процента от частните проекти, защото един човек отговоря за всичко и поема отговорността", уточни Терзиев.

"Камарата и нашите членове не бягат от отговорност. Нашите магистрали не са най-добрите, но са едни от най-евтините", каза Терзиев. 

"Към днешна дата на строителните фирми се дължат между 600 и 700 милиона лева от държавни поръчки. Когато се издаде фактура с ДДС, след две седмици това ДДС се дължи, без значение дали работата е платена на фирмата. Но освен данъка строителят дължи и пари за заплати и други разходи. Тези 600 - 700 млн. лева дългове са се натрупали, но ако се знае, че ще се платят, бизнесът може да го понесе", посочи Терзиев.

"През следващите години се очаква да влязат по 7-8 милиарда лева и се притеснявам. Искаме да е ясно кой носи отговорност на всеки един етап, искаме правила без значение кой е на власт", каза Терзиев.

"Изговориха се много неща за инженеринга, ясни за експертите, но не за широката публика - става въпрос за предизборна кампания. Тези лъжи и спекулации ни принудиха да се срещнем и да кажем, че с политика не се занимаваме, но нещата преминаха всякакви граници. Най-обидното е да се приравнят нашите 250 хиляди строители в роби. Ние се уморихме да ни използват политически, да ни бичуват и да ни наричат крадци", каза на пресконференцията Валентин Николов, изпълнителен директор на КСБ.

"Министерството на регионалното развитие не плаща за свършената работа. Как да обясним на работниците и на доставчиците, че няма да получат пари. Към момента има фактурирани и неактувани един милиард лева, от държавни общински поръчки", добави Николов.

"Не знаем защо напоследък не се плаща на фирмите, не се приемат обекти без да се казва защо", каза Николов. Той посочи, че във ВиК сектора работата е спряна абсолютно. Спирането на работата по магистрала "Хемус" засяга целия инвеститорски проект, каза още Николов.

"Защо се налага да се вземат пари от определените за строителство след като министерството на финансите казва, че пари държавата има", попита Николов.

Вместо да се занимава с избори, МРРБ трябва да се занимава с облекчаване на процедурите и с подпомагане на жизненоважните за държавата обекти, отбеляза Валентин Николов.

"Има внушение, че методът инженеринг е начин на кражба и се върви към неговата забрана, но това е нормална търговска практика в Европа", каза Николов. Излиза, че всички, които работят по този метод са крадци, но нима мога да кажа, че всички архитекти са престъпници и надписват сумите в проектите, допълни още Николов.

Валентин Николово добави, че застраховките на изпълнението на обекта са два пъти по-скъпи от банковите гаранции и са неизгодни за строителите.