Никой няма интерес да спира строежа на магистрала "Хемус", каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, цитирана от БТА.

"Магистрала "Хемус" се строи в три участъка, там фирмите не са спирали работа. Те са получили много повече пари отколкото им е необходимо, каза Комитова. Не бих спряла строителство без причина, а такава няма. Освен това недовършеното строителство е най-скъпо", каза Комитова. Тя подчерта, че строежът на магистралата е значим за Северна България и трябва да бъде завършен.

"Строителството може да бъде спряно само от фирмите, които работят, ако кажат, че нямат пари за заплати, но не смятам че те биха постъпили по този начин", добави министър Комитова.

По думите й за получените авансово пари за строителството на магистралата фирмите нямат банкови гаранции, но имат гаранции при застрахователи, които обаче не бяха посочени.

Министър Комитова заяви, че няма да допусне строителството на магистралата да става чрез метода инженеринг.

"Никой не може да каже кога ще е готова магистралата. Първо е трябвало да има проект на цялата магистрала, а след това да започне строителството", съобщиха още от екипа на Комитова.

"Абсурдно е да се казва, че магистралата трябва да бъде завършена през 2024 година. По първите три отсечки и това, което е предвидено да бъде изработено, ще бъде изработено", каза Тодор Анастасов, зам.-министър на МРРБ.