Много магазини за храни и алкохол са плячкосани в Южна Африка през период на национална карантина, въведена, за да забави разпространението на коронавируса, предаде ДПА.

Регистрирани бяха инциденти на няколко места в покрайнините на Кейптаун близо до района Гугулету, където живеят много бедни хора още преди ограниченията да засегнат придвижването и препитанието им.

За мнозина е трудно дори да осигурят храна на масата си, посочва в съобщение Алберт Фритц, който отговаря за сигурността на общността в Западната Капска провинция.

В момента сме изправени пред хуманитарна криза, заради ограничителните мерки, допълни той и призова хората да спазват законите.

Южна Африка въведе на 26 март ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса и планира да ги запази в сила до края на април.

На хората им е разпоредено да си стоят у дома, освен ако не се налага да излязат до супермаркетите или да ползват медицински услуги. Продажбата на цигари и алкохол също е забранена през периода на карантината, за да се подобри спазването на физическа дистанция.

Алкохолът е изнесен от рисковите магазини за алкохол, за да се предотврати плячкосване, каза Фритц.