За излизане от световната икономическа криза се мобилизират 8 трилиона долара, заяви Кристалина Георгиева, като добави, че ще трябват още пари. МВФ, на който тя е управляващ директор, пък предупреди, че могат да възникнат социални вълнения, ако помощите срещу икономическия ефект от кризата с коронавируса бъдат възприети като недостатъчни.

Международният валутен фонд одобри създаването на механизъм за предоставяне на краткосрочна ликвидност в помощ на страните в борбата с икономическите последици от пандемията от коронавирус. Това заяви снощи управляващата директорка на МВФ Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

"Изпълнителният ни съвет одобри създаването на краткосрочна линия за ликвидност, която да укрепи допълнително световната мрежа за финансова сигурност като част от отговора на МВФ" в условията на пандемията", заяви Георгиева цитирана от пресслужбата на МВФ.

Световната общност ще мобилизира над 8 трилиона долара за извънредни мерки за преодоляване на сегашната световна икономическа криза, заяви управляващият директор на МВФ на пресконференция във Вашингтон.

"8 трилиона долара бяха задействани за толкова кратки срокове. Това е поразително", изтъкна Георгиева, коментирайки мерките за регулиране на кризата, породена от разпространението на коронавируса.

"Ще бъдат необходими още повече, това е вярно. Колко повече ще зависи от това до каква степен ще се окажат ефективни извънредните мерки и колко бързо ще отстъпи вирусът", подчерта тя преди откриването на виртуалните пролетни срещи на МВФ и на Световната банка.

Кристалина Георгиева приветства приетите от много правителства данъчно-бюджетни мерки от 8 трилиона долара и вливането на ликвидности от централните банки на стойност над 6 трилиона долара.

Според нея обаче предвид сериозността на кризата ще бъдат необходими още съществени усилия.

Икономката на страните от Европа е пострадала особено силно в резултат на кризата с новия коронавирус, подчерта Георгиева, като допълни, че прогнозите за растежа през следващата година са мрачни. Тя изтъкна, че сега е моментът за европейска солидарност и това е което гражданите на Европа очакват от своите правителства и институции.

Досега фондът е получил молби за извънредна финансова помощ във връзка с пандемията от 102 страни и територии, съобщи ръководителката на МВФ. Тя призова да се удвои извънредната финансова помощ на фонда, предназначена за смекчаване на отрицателните икономически последици от разпространението на коронавируса.

"Започнахме да се ориентираме към 50 милиарда долара, а сега стигнахме 100 милиарда", отбеляза Георгиева, изтъквайки че за рекордно кратко време вече са одобрени помощите за петнайсет страни.

По прогноза на МВФ тази година световната икономика ще се свие с 3 процента.

Ще се стигне ли до брожения по света

Политическите решения за смекчаване на икономическия ефект от пандемията от коронавирус могат да доведат до нови социални вълнения по света, ако помощите срещу икономическия ефект от коронавируса бъдат възприети като недостатъчни или несправедливи, тъй като облагодетелстват богатите. Това предупреди Международният валутен фонд (МВФ) в доклад, представен по повод пролетните му срещи и цитиран от Франс прес.

Протести могат да избухнат и когато впоследствие тези мерки бъдат отменени, се казва в документа.

Фондът споменава протестите през последните две години в Еквадор, Хаити, както и в Иран след обявеното увеличение на цените на горивата. Докладът се позовава и на движението на "жълтите" жилетки във Франция след отказа на правителството да се откаже от екоданъка върху горивата, след което протестите се разшириха с призивите за социално равенство.

Затова МВФ препоръчва на правителствата прогресивен подход при приемането на реформи, за да могат хората да се адаптират.

В случая с извънредните помощи за граждани и компании, най-тежко засегнати от кризата с новия коронавирус, фондът съветва властите ясно да посочат, че мерките ще бъдат временни.